Prijzen gaan meer schommelen

Grootste stijging prijs landbouwgrond geweest

19 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een gemiddelde stijging van 6,9 procent per jaar gaat landbouwgrond waarschijnlijk de komende jaren niet meer halen, zo meldt ABN AMRO. Ook houdt de bank er rekening mee dat prijzen volatieler worden, oftewel meer heen en weer gaan bewegen. Een belangrijke factor in dit spel zijn de jonge agrarische ondernemers. 

Gedurende de periode 2008 tot en met 2014 kende de prijzen van landbouwgrond een plus van 6,9 procent. De gemiddelde prijs betaald voor landbouwgrond kwam over 2014 uit op 53.635 euro per hectare. In vergelijking met vijftig jaar geleden een verveertienvoudiging.   

Hoge prijzen voor landbouwgrond drukken op het rendement

'Hoge prijzen voor landbouwgrond werken immers prijsverhogend en drukken daarmee op het rendement van de ondernemers', zo meldt ABN Amro in de sector update over landbouwgrond. De bank maakt daarmee duidelijk waarom grondprijzen niet kunnen blijven stijgen in het tempo van de laatste jaren. 

De huidige ondernemers profiteren nu vaak nog van grond die ze tegen een lagere prijs konden aanschaffen. Daar tellen ze de duurdere grond bij op en vervolgens worden de kosten over het complete areaal uitgesmeerd. Hierdoor blijven de kosten in evenwicht. 

Het is echter een voordeel die de jongere generatie niet heeft. 'Ondanks dat zij het vaak tegen een gereduceerde prijs kunnen overnemen van de vorige generatie.' Het maakt dat alle grond relatief duur is. Het maakt de financiering lastig, maar het zet tevens zware druk op het rendement. Logisch gevolg is dat het aankopen van grond minder populair wordt en dit zet druk op de prijs. 

Het is niet de enige negatieve factor voor de grondprijs. Ook het aantal jonge ondernemers brengt gevaar met zich mee. Dit aantal daalt namelijk en drukt daarmee op termijn de vraag. Tegelijk wordt er door stoppende ondernemers meer grond aangeboden en neemt het aanbod toe. 

De nieuwe generatie belemmert een snelle stijging van de grondprijs, maar ook het verwachte of gemaakte rendement gaat volgens de bank een belangrijke rol spelen. Iets wat resulteert in schommelingen in de grondprijs. Opbrengstprijzen bepalen of in de akkerbouw en melkveehouderij geïnvesteerd wordt in grond. Doen ze dat niet dan daalt de vraag en dat zet druk op prijzen.       

Toch voorziet de bank geen daling van de prijzen. Er wordt alleen rekening gehouden met een grondprijs die minder snel stijgt in vergelijking met de laatste jaren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
RenevO 21 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10864339/Grootste-stijging-prijs-landbouwgrond-geweest]Grootste stijging prijs landbouwgrond geweest[/url]
Wishful-thinking doet het altijd goed! Als je het maar blijft roepen gaan alle anderen het overnemen. Is het niet het kredietrisico wat de banken zelf graag zoveel mogelijk terug willen dringen. Een beetje lastig toch als elke agrarier weer om een miljoentje komt vragen voor een extra 15 hectare extra terwijl de verdien-mogelijkheden voor de boeren niet zo goed lijken op korte termijn!? Overigens de prijzen zijn zo hoog omdat er bijna niets beschikbaar komt. Nederland is ook helemaal niet zo groot is en zeker niet voor onbebouwde agrarische grond. We moeten hier en daar nog een paar duizend hectare aan de natuur gaan terug geven en we hebben best nog plannen om wat bij te bouwen. Of stopt dat nu ineens voor eeuwig en altijd? Nee je kunt geen 100 maasvlaktes aanleggen nog afgezien van de kosten! Gezien de ontwikkeling van het klimaat kan het morgen al weer plenzen, dus die oogst moet dan toch vandaag van het land. Alle machines, van loonwerker en boer, zijn groter geworden om alles in minder tijd te kunnen doen. Bij zulke investeringen hoort nu eenmaal ook veel grond. Een boer neemt alleen maar met zo'n klein of zelfs negatief inkomen genoegen omdat hij er op rekent dat de grond voor hem of zijn kinderen genoeg waard wordt. Ik zou het ook niet voor een appel en een ei afgeven!! Als je zo veel risico hebt moeten lopen voor zo weinig 'in return' zou ik het ook niet doen!
Andrzej 6 Oktober 2015
Magiki wyci?gaj? kroliki z kapelusza http://www.almoc.pl/img.php?id=3058
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden