Import neemt toe

Zuid-Amerika kampt met tekort melkpoeder

14 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

Werelds grootste producent van melkpoeder, Zuid-Amerika, slaagt er maar niet om voldoende volle melkpoeder (WMP) te produceren om de vraag in te vullen en blijft daarmee afhankelijk van de wereldmarkt. Met een export van 7 procent spelen ze op het wereldtoneel maar een bijrol, zo meldt treslineas.

Zuid-Amerika is de regio die het meeste melkpoeder produceert zelfs nog meer dan Oceanië en Europa. Tegelijkertijd suggereren de vroege gegevens van 2012 dat er tekorten zijn, waarbij er meer geïmporteerd wordt dan geëxporteerd.

In 2011 beschikte de wereld volgens de Amerikaanse Voedsel en Landbouworganisatie FAO over 2,98 miljoen ton volle melkpoeder (WMP). Van dat totaal werd 995.000 ton geproduceerd in Zuid-Amerika, waarmee dit werelddeel goed is voor een aandeel van 33,4 procent van de wereldproductie. Waarmee Zuid-Amerika Oceanië (30 procent) en Europa (28 procent) passeert. Aan de andere kant produceerde Centraal-Amerika: De Cariben en Mexico, 4,5 procent van de wereldproductie. Hiermee komt het totaal van Latijns-Amerika uit op 37,9 procent.

In Zuid-Amerika is het Brazilië die verreweg het grootste aandeel van de productie voor zijn rekening neemt. Volgens een schatting van de FAO komt daar de productie uit op 551.000 ton, ruim 51 procent van de totale productie, gevolgd door Argentinië met 26,1 procent.  De derde plaats gaat naar Chili gevolgd door Uruguay die 82.321 en 58.500 ton produceren. De vier landen samen produceren 92 procent van alle melkpoeder in Zuid-Amerika.

Ondanks de grote productievolumes komt het percentage export slechts uit op 7 procent. Van dat percentage was 65 procent interregionaal. Hoewel het voor 2012 nog wachten is op de laatste gegevens ziet het er naar uit dat de import veel groter was dan de export. Wat wijst op een tekort aan melkpoeder, ondanks dat ze de grootste producent zijn.

Bij de export is het vooral Argentinië die met een aandeel van 78 procent de hoofdrol speelt. Brazilië speelt hier maar een kleine rol. Na Argentinië volgt Uruguay met een aandeel van 17,8 procent en Chili sluit de top drie. De belangrijkste afnemer van Argentinië was Venezuela, terwijl Afrika- groot aandeel Algerije- met een naar schatting 58.507 ton op twee staat. Op drie komt vervolgens weer een land uit de regio: Brazilië. Ook voor de nummer twee exporteur Uruguay waren Brazilië en Venezuela de belangrijkste bestemmingen.

Venezuela was onderwijl ook de grootste importeur van volle melkpoeder uit de regio. Tot oktober 2012 was Nieuw-Zeeland met een aandeel van 49 procent bij de import de belangrijkste leverancier. Met Uruguay en Argentinië heb je de herkomst van 92 procent van de import te pakken.  De resterende 8 procent komt uit Wit-Rusland, Ierland, Chili, België, Litouwen, Duitsland, Engeland, Brazilië, Nederland en Nicaragua. Brazilië haalt voornamelijk product uit buurlanden

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden