Onderhandelingen gaande

Lactalis aast op Indiase zuivelreus

14 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het derde zuivelbedrijf van de wereld, Lactalis, heeft interesse in de aandelen van het Indiase Tirumala. Na Hatsun Agro het grootste zuivelbedrijf in het zuiden van India. Lactalis wordt als het doorgaat de tweede aandeelhouder en meteen de grootste aandeelhouder.

De Franse Lactalis Group, welke goed is voor een verkoop van 14 miljard euro en derde staat in de lijst van werelds grootste zuivelbedrijven, staat op het punt een overeenkomst te tekenen met het Indiase Tirumala Milk. Het bedrijf wil een meerderheidsaandeel kopen en is van plan om 300 miljoen dollar te betalen voor India"s op twee na grootste producent van zuivelproducten. 

Bolla Bramha Naidu, een van de vier oprichters, liet aan The Economic Times weten dat het merendeel van de aandeelhouders nu voorstander is van verkoop van de aandelen. "Ik ben geen voorstander van het verdeling van de aandelen, maar als de meerderheid voor is moet ik daarin mee gaan."

Naidu zegt dat Carlyle, welke een aandeel van 20 procent bezit, zijn aandelen wil verkopen. De aandeelhouders willen nog eens 50 procent van de aandalen af staan, wat inhoudt dat de Franse reus 70 procent van de aandelen in het bezit krijgt. "De onderhandelingen zijn nog gaande." Carlyle geeft geen commentaar.

Tirumala Milk is nu eigendom van vier boeren die veranderd zijn in zakenmannen. Carlyle kreeg in juni 2011 20 procent van de aandelen in zijn bezit. Wanneer de verkoop aan Lactalis doorgaat wordt de onderneming vier keer zoveel waard.

De georganiseerde Indiase zuivelsector vertegenwoordigt verkopen die volgens een ruwe schatting een waarde hebben van 10 miljard dollar. Rabobank houdt tot 2019-20 rekening met een jaarlijkse groei van 13 tot 15 procent. Volgens Assocham vertegenwoordigt de Indiase zuivelsector 20 procent van de wereldmelkproductie. "De binnenlandse markt groeit van 123 miljoen ton in 2011 naar 190 miljoen ton in 2015."

Het grootste zuivelbedrijf in het zuiden van India is Hatsun Agro. Naidu ziet het bedrijf als zijn baby en wil daarom geen aandelen aan buitenstaanders verkopen. Echter de andere aandeelhouders hadden geld nodig waardoor Carlyle de kans kreeg om aandelen in het bedrijf te kopen. Ook staat de volgende generatie niet te springen om in het bedrijf te stappen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden