Bij kaas beperkt volume

Prijzen voor private opslag zuivel bekend

5 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie heeft de regelgeving rondom de private opslag van boter, magere melkpoeder en kaas bekend gemaakt. Met name de private opslag van kaas zorgde in de markt voor veel opgetrokken wenkbrauwen. Uit de regelgeving valt echter ook niet veel af te leiden, anders dan dat deze voor alle Europese kaas gaat gelden.

Donderdag maakte de Europese Commissie bekend hoe de private opslag van kaas, magere melkpoeder en boter er uit gaat zien. Bij kaas wordt uitgegaan van alle soorten Europese kazen, omdat de kazen met oorsprong bescherming niet de zwaarst getroffen groep vormen. Niet in aanmerking komen de verse kazen. 

Voor zowel boter als magere melkpoeder en kaas geldt dat het product voor een vastgestelde periode wordt opgeslagen en pas weer gebruikt mag worden wanneer de contractueel vastgelegde periode, 90 tot 210 dagen, verlopen is.

Voor boter wordt 18,93 euro per ton betaald, plus 0,28 euro per ton voor elke contractueel vastgelegde dag. Voor magere melkpoeder geldt 8,86 euro per ton en 0,16 euro per ton dagvergoeding. Voor beide producten is geen plafond afgesproken.

Bij kaas is het volume vastgezet op 155.000 ton. Per ton wordt 15,57 euro compensatie betaald, tegen een dagvergoeding van 0,40 euro. 

De waarde van de private opslag wordt geschat op 10 tot 25 miljoen euro. In totaal heeft de Europese Commissie naar schatting tot nog toe 200 miljoen euro uitgetrokken om Europese producenten van voedsel te helpen.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden