Sterk toenemende vraag

Turkije kan groeien als afzetmarkt voor zuivel

8 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Turkije kan een interessante afzetmarkt worden voor zuivelverwerkers uit West-Europa. De export naar het land heeft de potentie om te groeien, terwijl de Turkse markt tot nu toe veelal een moeilijke partij is gebleken. De interesse onder de Turkse bevolking voor zuivelproducten neemt echter toe, zo signaleert Rabobank in een zuivelrapport. Zo groeit de welvaart onder de bevolking in vooral de steden, wat gunstig is voor het bestedingspartoon van Turkse consumenten aan zuivelproducten.

Net als voor alle andere opkomende economieën ligt er voor westerse landen een uitdaging om de toenemende vraag vanuit Turkije goed in te vullen. Het land aan de Bosporus heeft echter als nadeel dat het hoge invoertarieven hanteert, zo meldt Matthew Johnson, analist van Rabobank. Bovendien heeft de economische en vooral ook politieke onzekerheid, kijk bijvoorbeeld naar de strijd tegen de Islamitische Staat aan de oostgrens, een negatieve invloed op bepaalde regio's. Johnson stelt daarom dat de kansen in de Turkse markt het beste worden benut door een samenwerking te starten met een Turkse partner in een veilige regio.

4,5

miljard

groei aan zuivel omzet is mogelijk in vijf jaar tijd

Gezien de binnenlandse besteding in zuivelproducten wordt een groei verwacht van 5,2 miljard euro in 2013 naar 9,7 miljard euro in 2018. Hoofdzakelijke reden hiervoor is de toenemende verstedelijking in combinatie met een stijgend besteedbaar inkomen. Desondanks is de Turkse zuivelmarkt op dit moment erg rommelig en er heerst een grote mate van versnippering, wat een stevige investering in de infrastructuur vergt. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat Turkse merken erg worden gerespecteerd, stelt Rabobank.

Een andere reden wat het interessant maakt om te investeren in de Turkse zuivelindustrie is om toegang te krijgen tot andere snel groeiende markten zoals Irak, Georgië en het Midden-Oosten. Hoewel de omvang van de Turkse zuivelexport nog vrij beperkt is, steeg het totaal aan export in 2013 met 23 procent tot 121 ton. De mogelijkheid om naar landen als Georgië, Irak en het Midden-Oosten te exporteren kan worden ingevuld door in Turkije te investeren, maar ook door een Turkse partner te zoeken de producten verder kan exporteren.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox