14 procent heeft panelen

Melkveehouder investeert minder in zonnepanelen

29 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De interesse in zonne-energie bij melkveehouders neemt steeds verder af. Dat is al sinds 2012 het geval. Agrimarketingbedrijf Agridirect ondervroeg 8.000 Nederlandse melkveehouders naar het gebruik van alternatieve energie op hun bedrijf. Slechts 12,6 procent geeft aan binnen nu en drie jaar te willen investeren in zonnepanelen. Drie jaar terug was ruim 20 procent nog geïnteresseerd. Ondertussen heeft één op de zeven melkveehouders zijn staldak van panelen voorzien.

Het percentage melkveehouders dat wil investeren in zonnepanelen neemt verder af

Met een percentage van 14,4 procent scoren Nederlandse melkveehouders erg laag als het om zonnepanelen gaat. In België beschikt 38 procent over zonnepanelen, blijkt uit eigen onderzoek van Agridirect. In Duitsland is dat zelfs 60 procent. Het ziet er niet naar uit dat het Nederlandse percentage veel zal toenemen.

Bedrijven met meer dan honderd koeien investeren het meeste in zonne-energie. Daar gebruikt 15,8 procent van de ondervraagde inmiddels zonnepanelen. In de klasse 50 tot 70 koeien – de ondergrens van het onderzoek – is dat 12,6 procent en daarmee het laagste percentage. De klasse 70 tot 100 koeien zit op 13,8 procent.

De groep melkveehouders met meer dan 100 melkkoeien heeft ook de meeste investeringsplannen. 13,7 procent van de ondervraagde gaf aan te willen investeren in panelen. Wie 50 tot 70 melkkoeien houdt heeft minder interesse. Het percentage bedraagt daar 10,9 procent en laat tevens de grootste daling t.o.v. vorig jaar zien.

In de provincie Noord-Holland investeren melkveehouders nog het meest in zonnepanelen, gevolgd door Utrecht. In Flevoland, Limburg en Drenthe is de minste interesse. Veel zonnepanelen zijn aangelegd met behulp van de subsidieregeling voor asbestdaken. Nu het aantal schuren en stallen met asbest sterk afneemt ebt ook de interesse weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden