Plus in juli van 10,5 procent

Nederlandse melkaanvoer blijft ongeremd oplopen

17 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Hoewel de melkmarkt nu niet bepaald om naar huis te schrijven is en de melkprijs onder druk staat, blijven de Nederlandse melkveehouders ongeremd doormelken. In de maand juli is ruim 1,16 miljoen ton melk bij de fabrieken in Nederland aangevoerd, een toename van 10,5 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

10,5

procent

schiet de Nederlandse melkaanvoer omhoog in juli van dit jaar

Dit blijkt uit de aanvoergegevens die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. In absolute zin is deze melkproductie een record voor de maand juli, in relatieve zin is de stijging van de aanvoer het hoogst sinds het wegvallen van het melkquotum in april. De productie in juli is bijna net zo hoog als de aanvoer in mei van dit jaar, traditioneel de piek in het Nederlandse melkjaar. Normaal ligt de juli-productie ruim onder dit niveau, dus de huidige beweging tekent de enorme groei die de Nederlandse melkveehouderij doormaakt in het post-quotum tijdperk.

Niet alleen de groei van de melkveestapel, maar ook de goede ruwvoerproductie en de gunstige omstandigheden in het weideseizoen dragen bij aan enorme toename van de Nederlandse melkplas. Ten opzichte van juli 2014 is deze vorige maand met 110.650 ton gegroeid. Ter vergelijking: 15 van de 28 Europese lidstaten produceren elk per maand minder melk dan de groei van de Nederlandse productie in juli.

Ook het vetpercentage in de melk is nipt hoger in juli: 4,17 procent ten opzichte van 4,15 procent in juli 2014. Dit resulteert in een vetproductie van rond de 48.481 ton, 11,1 procent meer dan in juli van het vorige jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
o o 17 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865259/Nederlandse-melkaanvoer-blijft-ongeremd-oplopen]Nederlandse melkaanvoer blijft ongeremd oplopen[/url]
En nou allemaal gaan demonstreren in den haag want we krijgen veel te weinig voor de melk en dat is de schuld van iedereen behalve van de melkveehouders of toch wel ?????????
melkhandelaar 17 Augustus 2015
Let op!!!
We klagen nu al, maar dit is pas het begin.
De prijzen kunnen terug naar onder de 20 cent en dat voor een langere periode
Emiel Arron 17 Augustus 2015
En te bedenken dat de boeren op straat komen voor meer geld voor hun producten .Snappen de boeren dan niet , of liggen ze er niet wakker van , dat er overproductie is , waardoor de prijzen laag zijn.Ik vraag me af hoever ze nog willen en zullen gaan , voor er een productie verbod komt , of wanneer men helemaal niets meer hoeft te betalen voor hun producten omdat er geen koper meer zal zijn. Beperk de productie en leer geld te verdienen met 10 koeien minder .
Schuurmans Hans 17 Augustus 2015
De vraag is wie remt er eerst. Iedereen tracht zijn capaciteit optimaal te benutten.
Montagne 17 Augustus 2015
Er wordt gesproken van een record in de maand Juli, van af wanneer wordt dan vergeleken? ook van voor de superheffing dus met 1983??? toen produceerden de Nederlandse veehouders beduidend veel meer dan nu en ware er ook veel meer koeien!
Ik begrijp de dramatiserende berichtgeving over de productie toename in Nederland niet goed en de vergelijkingen met 15 laag producerende EU landen ? wat moet dat "zeggen"?
Denken wij nu echt dat de productie in Nederland bepalend is voor de wereld markt?
Het zou de redactie sieren als de "verhoging" ( we kunnen nog even voor dat we het Nationale record verbeterd hebben) eens in het werkelijke ( wereld)verband gezet wordt met onderbouwing van werkelijke cijfers en feiten.
Volgens mij doen boeren er goed aan als ze voldoende voer hebben te melken wat ze kunnen dan komt er tenminste geld binnen en aan het eind van het jaar valt de afrekening vast niet tegen.
Chiel 17 Augustus 2015
Kom kom montagne, niet zo gepikeerd. ik lees hier wekelijks goede analyses van de zuivelmarkt zeker als je een abonnementje hebt. Beetje flauw om dan direct af te geven zeker als je al die melkveehouders op andere websites hoort klagen en piepen over die lage melkprijs. je leest het, ze doen het gewoon zelf
Horst 18 Augustus 2015
De situatie in 2013 was natuurlijk super om veel jongvee aan te zetten; goede melkprijs en voldoende ruwvoer. Deze vaarzen komen langzaam allemaal in productie. Tel daarbij de grote import van vee bij op en de melkaanvoer explodeert. Heb het idee dat hier tegen het einde van het jaar wel een eind aan komt. Zie zo links en rechts dat de voorraden voer aardig teruglopen en door de lage melkprijs zal de behoefte om veel voer aan te kopen niet heel groot zijn. Afvoeren van vee lijkt dan onvermijdelijk.
Relatief stellen we in Nederland niet veel voor wat betreft de zuivelproductie. Volgens mij zo'n 2,5% van de wereldproductie. Dus de invloed op de melkprijs is niet zo groot. Aan de andere kant, de markt van zuivel is een erg elastische. Een zuivelmarkt die iets uit balans is zal dus sterk reageren in prijs. Een ruime productie werkt dan hetzelfde als vraaguitval en daar is nu beide sprake van. Gevolg: een sterk dalende melkprijs. Dit is niet alleen marktwerking, maar ook politiek....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Fors meer melk in Australië, krimp in Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden