Van volle melkpoeder af

Fonterra verlaagt aanbod op internetveiling GDT

17 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Fonterra gaat het volume aan zuivelproducten die zij inbrengt op de internetveiling Global Dairy Trade (GDT) de komende twaalf maanden drastisch terugbrengen. Dit laat de verwachtingen van het aanbod zien die Fonterra heeft afgegeven, zo melden Nieuw-Zeelandse media. De zuivelgigant laat weten minder afhankelijk te willen zijn van volle melkpoeder in haar portfolio.

2

procent

daalt melkaanvoer in Nieuw-Zeeland

Fonterra brengt traditioneel veel volle melkpoeder in op de internetveiling. Het zuivelconcern is naar eigen zeggen echter bezig met een proces om minder melk te steken in de productie van volle melkpoeder, maar meer in ingrediënten en consumentenproducten die een hogere toegevoegde waarde vertegenwoordigen. Ook de huidige zuivelmarkt nodigt niet uit tot het aanbieden van veel volle melkpoeder.

Daarbij verwacht Fonterra dat de melkaanvoer in het lopende seizoen met twee procent daalt ten opzichte van het afgelopen jaar, waardoor ook minder zuivelproduct beschikbaar komt. In totaal laat Fonterra het volume de komende twaalf maanden met zo'n 118.000 ton dalen, maar de verse mededeling heeft betrekking op 56.045 ton. De komende drie maanden wordt er al 62.390 ton minder aangeboden. In het nieuwe jaar wordt er weer 6.885 ton extra aangeboden, waarmee Fonterra inspeelt op de verwachting dat de markt gaat veranderen.

De mededeling van Fonterra komt ruim een week na commotie over de Global Dairy Trade, waarvan de prijzen van de zuivelproducten al maanden dalende zijn. Melkveehouders riepen daarom op om voorlopig te stoppen met veilen. De veiling zet volgens hen de stemming op de zuivelmarkt extra onder druk met haar continue prijsverlagingen de laatste tien veildagen.

Fonterra benadrukt dat de GDT nog altijd een geloofwaardige en transparant mechanisme is voor de internationale prijsvorming op de zuivelmarkt. Of het besluit van het zuivelconcern direct effect heeft op de prijzen, wordt morgen (dinsdag) op de veildag duidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden