Wei en room iets gunstiger

DOC Kaas laat melkprijs september ongemoeid

9 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

DOC Kaas heeft de voorschotmelkprijs voor september vastgesteld op 25,50 euro per 100 kg bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Dit is gelijk aan de melkprijs die het coöperatief kaasconcern over augustus heeft uitbetaald. De melkprijs kan volgens DOC Kaas gelijk blijven, doordat de omstandigheden op de zuivelmarkt iets gunstiger zijn voor wei en raam en dat de prijzen op de moeilijke kaasmakt iets stabiliseren.

Wanneer melkaanbod zo hoog blijft, is herstel zuivelmarkt niet te verwachten

De voorschotmelkprijs van DOC Kaas is inclusief de toeslagen voor leden (0,68 euro), kwantum (0,86 euro) en duurzaamheid (0,90 euro) per 100 kg bij een vetgehalte van 4,41 procent en een eiwitgehalte van 3,47 procent, bij een jaarleverantie van 800.000 kg. Bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kg komt de melkprijs uit op 25,80 euro, terwijl voor een volume van 600.000 kg een prijs van 25,22 euro per 100 kg wordt uitgekeerd. De vet- en eiwitprijzen voor de maand september blijven op respectievelijk 2,27 euro en 4,54 euro per kg.

De directie van DOC Kaas signaleert weliswaar tekenen van herstel bij de Europese noteringen van boter en melk- en weipoeders, maar op de kaasmarkt gaat het niet beter. Er blijft daarop veel aanbod en onvoldoende vraag. DOC Kaas is met haar portfolio van basiszuivelproducten, met name foliekaas, kwetsbaar en sterk afhankelijk van de markt. Daarnaast hebben de mix van contracten en de voorraadwaardering een negatief effect op de melkprijs, schrijft DOC Kaas aan haar leden.

'Analisten geven aan dat meeste zuivelbedrijven meer uitbetalen dan de marktprijzen rechtvaardigen en dat er geen structurele ontwikkelingen zijn die op korte termijn zullen leiden tot een verbetering van de markt. Prijzen kunnen pas weer omhoog gaan als de markt krapper wordt: minder aanbod of meer vraag. Met name het aanbod is daarbij van belang. Wanneer deze zo hoog blijft is een herstel niet te verwachten', zet DOC Kaas uiteen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Nieuws melk

DOC Kaas remt af met melkprijsverhoging

Nieuws Melk

DOC Kaas schuift op in Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden