Nieuwe babyvoedingfabriek

Coöperaties kunnen van expansie Danone profiteren

2 December 2015 - Herma van den Pol

Babyvoeding is booming en Nederland lift daar op mee. De Franse toetjesreus Danone maakt bekend 240 miljoen euro te investeren in Cuijk. Het geld wordt gebruikt om een hypermoderne fabriek voor babyvoeding te bouwen. 

In het Brabantse Cuijk opent tegen het einde van 2017 een nieuwe fabriek voor babyvoeding zijn deuren. Dan hoopt Danone aan de slag te kunnen in een gloednieuwe fabriek met de nieuwste technieken, waarmee de merken van Danone Nutricia Early Life Nutrition geproduceerd kunnen worden. Hieronder vallen onder meer Nutrilon en Aptamil.   

Het bedrijf geeft zelf aan dat ze nog nooit eerder een bedrag van 240 miljoen euro investeerde in een onderdeel in Europa. Door de nieuwbouw kan de productie in Cuijk verdubbeld worden tot 170 miljoen verpakkingen babyvoeding per jaar. Een aanvulling op de uitbreidingen die over de laatste drie jaar ook al plaatsvonden in Europa.

Melkveehouders profiteren niet direct van de nieuwbouw, maar via een omweg

De investering in babyvoeding sluit naadloos aan op de strategie van Danone, welke onder meer wil groeien in Nutrition. In de fabriek in Cuijk wordt dan ook geen melk verwerkt, maar uitsluitend melk afgeleide producten. Noem hier wei, WPC en melkpoeder. Die worden ingekocht bij diverse fabrieken in Nederland en andere Europese lidstaten. 

Boon kan niet zeggen hoeveel van deze melk afgeleide producten in Nederland aangekocht worden. Wel zegt hij niet bang te zijn voor tekorten. De laatste jaren is de belangstelling voor melk afgeleide producten sterk toegenomen door onder meer de sterke stijging van de vraag naar babyvoeding. Het lokte bijvoorbeeld Fonterra naar Europa om daar producten te gaan werven. 'Het is een kwestie van vraag en aanbod, maar door het einde van het melkquotum verwacht ik geen tekorten.'

Melkveehouders profiteren niet direct van de nieuwbouw, maar via een omweg. 'Het geeft bijvoorbeeld coöperaties de kans om meerwaarde te creëren.'   

De nieuwe fabriek gaat de oude fabriek in Cuijk vervangen. Jeroen Boon, directeur van Nutricia Cuijk, zegt dat de 450 medewerkers die nu al werken in Cuijk de komende tijd opgeleid gaan worden om in de nieuwe fabriek aan de slag te gaan. Deze fabriek ligt 6 kilometer verderop. 'Er komt ruimte voor uitbreiding, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.'  De nieuwe fabriek een goede bijdrage leveren aan het milieu doordat deze beter met energie kan omgaan en daardoor minder CO2 gaat uitstoten. 

Waarom in Cuijk? Het bedrijf geeft aan dat ze graag gebruik wil blijven maken van de kennis die het personeel bezit. Tevens bevindt de plaats zich dichtbij Utrecht waar het internationale R&D centrum van Danone gevestigd is. Daar wordt onderzoek gedaan om de Early Life Nutrition te verbeteren en de Advanced Medical Nutrition te verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden