Eerste stijging sinds april

Melkprijs DOC Kaas plust met een euro in november

10 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

DOC Kaas heeft voor het eerst sinds april een verhoging van de melkprijs doorgevoerd. De voorschotmelkprijs van november komt bij het coöperatief kaasconcern uit op 26,50 euro per 100 kg bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Dit is een plus van één euro per 100 kg ten opzichte van de laatste drie maanden.

Dit heeft DOC Kaas donderdag bekendgemaakt. Sinds april is de melkprijs van het kaasconcern fors gedaald. Sowieso door de dalende tendens op de zuivelmarkt en dan met name door de belabberde markt voor foliekaas. Over de afgelopen en ook voor deze maand december ziet de directie van DOC Kaas echter lichtpuntjes. 

In de ledenuitgave laat de directie doorschemeren dat vaste prijsafspraken zijn gemaakt met afnemers als supermarkten, waardoor de opbrengst van een deel van de kaasproducite vast staat. De directie gaat er dan ook vanuit de melkprijs over december wederom met een euro te kunnen verhogen, zo wordt met een slag om de arm toegezegd aan de leden.

 Melkprijs over december kan wederom met een euro omhoog

Daarbij wordt benadruikt dat de prijsschommelingen de onvoorspelbaarheid op de Europese en mondiale zuivelmarkt vergroten. Als de vraag uit China en Rusland uitblijft, kan volgens DOC Kaas alleen een verdere daling van het melkaanbod voor een wereldwijde verbetering van de zuivelmarkt zorgen. In NIeuw-Zeeland, de Verenigde Staten en de Europese Unie als geheel lijkt de melkaanvoer totaal te dalen, maar vooralsnog heeft dit nog geen invloed op de wereldmarkt. 

De voorschotmelkprijs van DOC Kaas is inclusief de toeslagen voor leden (0,68 euro), kwantum (0,86 euro) en duurzaamheid (0,90 euro) per 100 kg bij een vetgehalte van 4,41 procent en een eiwitgehalte van 3,47 procent, bij een jaarleverantie van 800.000 kg. Bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kg komt de melkprijs uit op 26,82 euro, terwijl voor een volume van 600.000 kg een prijs van 26,24 euro per 100 kg wordt uitgekeerd.

De vet- en eiwitprijzen voor de maand november komen uit op 2,29 euro per kg vet en 4,58 euro per kg eiwit. Dit is een stijging van respectievelijk 9 en 18 cent per kg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Nieuws melk

DOC Kaas remt af met melkprijsverhoging

Nieuws Melk

DOC Kaas schuift op in Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden