Maar alleen dankzij regenval

Melkproductie India breekt door alle records heen

12 Februari 2016 - Herma van den Pol

Voor het achtste jaar op rij slaagt India er in om de melkproductie op te voeren. Daarmee wordt 2014/15 opnieuw een recordjaar. Toch heeft het land nog veel meer potentie om de melkproductie op te voeren, want de productie per koe laat nog te wensen over. 

Over 2013/14 slaagde India er al in om de melkproductie op te trekken naar 137,7 miljoen ton melk, maar in 2014/15 komt daar nog eens 6,25 procent bij. Daardoor komt het totaal over dit seizoen uit op 146,31 miljoen ton. 

6,25

procent

meer melk over seizoen 2014/15

Daarmee groeide de melkplas in India veel harder in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde. Dat noteerde maar een plus van 2,2 procent. Zo blijkt uit de gegevens van het Nationale Zuivel Onderzoeksinstituut (NDRI). Toch is het geen reden voor vreugde want uit dezelfde cijfers blijkt dat de gemiddelde melkproductie van een Indiase koe nog ver onder het gemiddelde van andere ontwikkelde zuivellanden scoort. Ook wordt de plus in de melkproductie in hoofdzaak toegeschreven aan het gunstige melkweer van de laatste jaren.  

Voor India is er veel aan gelegen om voldoende melk te produceren, omdat het land niet alleen de grootste zuivelproducten ter wereld (16 procent van alle melk ter wereld) is maar ook de grootste consument. Radha Mohan Sign, landbouwminister, laat weten dat ze er in geslaagd zijn om een gemiddelde productie van 302 gram per persoon per dag te realiseren. 'Dit is meer dan de minimum hoeveelheid die wordt aangeraden door de WHO.' 

Tegelijk heeft het NDRI een techniek ontwikkeld om een scheiding te maken tussen melk van een koe, buffel, geit, schaap en kameel. Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat het land er niet voor kiest om geld te steken in productieve Holsteiners, maar juist fors geld uittrekt voor de traditionele koe met de bulten. De minister motiveert deze stap met de worden dat die rassen de laatste jaren verwaarloosd zijn. 'Nu is het tijd om te kijken naar een verhoging van de melkproductie bij deze rassen.'

Ondertussen groeit de vraag naar zuiveldranken, Westerse zuivelproducten, functionele zuivelproducten en verpakte traditionele zuivelproducten. 'De smaak van consumenten verandert. Ze gaan steeds meer over op zuivelproducten met een hogere toegevoegde waarde.' Sommige van de genoemde producten laten zelfs een vraagtoename zien van 15 tot 20 procent. 

Sing probeert de uitdagingen in de verwerking en de productie aan te pakken door meer geld uit trekken voor scholing. Het gaat dan om een maatregel die pas na enkele jaren zijn vruchten gaat afwerpen. Ook heeft het land grote moeite om de kwaliteit van de melk te waarborgen. Wellicht is dit de reden dat India, wat traditioneel een zeer gesloten markt heeft, steeds meer zijn handen uitstrekt naar andere landen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden