Eerste transacties gedaan

Fosfaatrechten op de markt door bedrijven die stoppen

18 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel het nieuwe fosfaatrechtenstelsel nog door de Tweede Kamer moet worden geloodst, en dus op onderdelen nog kan wijzigen, is de handel inmiddels al begonnen. Daarbij staan de eerste transacties zelfs al op papier. Boerenbusiness doet een ronde langs bemiddelaars en peilt daarbij de stemming in de markt. 

Nieuw: Heeft u vragen over fosfaatrechten, wij beantwoorden. Geef uw vragen snel aan ons door!

Sinds 3 maart 2016 heeft de Nederlandse melkveehouderij eindelijk duidelijkheid gekregen over de invulling van fosfaatrechten. In de voorbijgaande weken is dan ook flink gediscussieerd en gespeculeerd over mogelijke scenario’s en gevolgen. Ondanks dat het voorstel van staatssecretaris Martijn van Dam nog worden aangepast door de Tweede Kamer, willen melkveehouders alvast wel positie innemen.  

Voor stoppers is dit de uitgelezen periode om lucratief gewin te halen 

Volgens Henry Dunnink, handelaar in dierrechten, is de handel mondjesmaat begonnen. ‘Er wordt nog meer gepraat dan gehandeld, maar de eerste transacties zijn al wel gedaan.’ De vraag is daarbij met name aftastend. De meeste melkveehouders zijn vooral aan het oriënteren welke strategie hen het beste past. Ook hebben zich al een aantal potentiële stoppers gemeld, die door verkoop een financieel voordeel willen benutten.

Ook Farmel, ondernemerspartner voor melkveehouders, spreekt van een afwachtende markt. De handel die gedaan wordt, gaat over relatief kleine aantallen. Melkveehouders die momenteel afspraken maken doen dit voor rechten voor maximaal 5 of 10 koeien.  Bij Agrifirm exlan is nog geen bewijs gezien dat er al handel plaatsvindt.

Over het algemeen zijn melkveehouders afwachtend en vooral somber gestemd over de fosfaatrechten. Er zijn melkveehouders die, volgens de meting van de peildatum, rechten kunnen verkopen. Als deze ondernemers vervolgens goed doorrekenen, blijkt dit overschot in praktijk vaak minimaal te zijn.

De transacties die zijn gedaan, bedragen ongeveer tussen de 120 en de 125 euro per kg fosfaatrecht. Per koe komt dit ongeveer uit op zo’n 4.000 euro. ‘Als bedrijven al plannen hadden om te stoppen, dan is dit wel de uitgelezen periode hiervoor’, aldus Dunnink. Doordat de veestapel bij veel melkveehouders na 2 juli 2015 nog flink is toegenomen, zijn er ook een fors aantal bedrijven die gedwongen een kooppositie moeten innemen. Het komende jaar moet blijken hoe snel deze partijen elkaar gaan vinden.

Bedragen van 6.000 euro per koe zijn niet ondenkbaar 

Hoe de prijsontwikkeling gaat verlopen, valt niet te voorspellen. Volgens Dunnink zijn bedragen van 6.000 euro per koe niet ondenkbaar als de vraag het aanbod overtreft. Bankfinanciering lijkt in eerste instantie niet het grote probleem. Bij de huidige transacties die nu al zijn gedaan, is de bank nog geen spelbreker gebleken.

Een veelgestelde vraag onder melkveehouders is de einddatum van de fosfaatrechten. Dunnink verwacht dat een definitieve einddatum van rechten nog heel ver weg is. ‘Ook bij varkensrechten blijkt telkens weer dat de einddatum wordt opgeschort. Om de markt enigszins te reguleren, heeft de overheid maar weinig andere middelen in handen.’ Ook andere bemiddelaars achten deze kans redelijk groot.

Voerfabikant ForFarmers pleit voor een nuchtere kijk op de situatie. Een stabiele en gefundeerde handel kan simpelweg niet op gang komen als er nog zoveel vraagstukken, omtrent derogatie en einddatum, onbeantwoord zijn. Om goedbeslagen ten ijs te komen doen melkveehouders er verstandig aan om vooral niet te vroeg te reageren.

Beter is het om de bedrijfssituatie goed in beeld te krijgen, voordat tot eventuele handel wordt overgegaan. Mogelijk valt er nog winst te behalen door het toepassen van optimalisatiemaatregelen. Door goed te sturen op de verhouding kilogram melk / kilogram fosfaat kan zomaar ruimte worden gecreëerd, zonder dat daarvoor extra rechten moeten worden aangekocht.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden