Nu test gaande in Ierland

Rabobank kijkt naar flexibel lenen voor melkveehouders

7 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Een flexibele lening voor melkveebedrijven, waarbij de ondernemer minder aflost bij lage en meer bij hoge melkprijzen. Rabobank doet met partners een proef in Ierland. Mocht deze lening werken, dan overweegt de bank de flexlening ook in Nederland te introduceren.

Dit zei Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van Rabobank, donderdag op een bijeenkomst van de bank met de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten (NVLJ) in Utrecht. 'In de proef is de terugbetaling van de lening gekoppeld aan de melkprijs. Deze flexlening is een nieuwe vorm van financiering die beantwoordt aan de vraag uit de markt', aldus Marttin. 

Rabobank voert de proef uit met het Ierse zuivelconcern Glanbia, het Ierland Stategic Investment Fund en Finance Ireland. In het zogeheten Glanbia MilkFlex Fund is een bedrag gereserveerd van 100 miljoen euro. Met dit geld kunnen flexibele leningen verstrekt worden aan melkveehouders, die dus meebewegen met de melkprijs. 

In het leenstelsel zitten zogeheten 'flex triggers' die ervoor zorgen dat de terugbetalingen plaatsvinden in lijn met de bewegingen van de Glanbia Ingredients Ierland (GII).  Hierdoor krijgen melkveehouders de kans om te beschikken over meer geld in tijden dat het nodig is. Finance Ireland gaat het verstrekken van de leningen en het managen van de leningen voor zijn rekening nemen.  

Rabobank wil volgens Marttin sowieso één tot twee jaar kijken hoe het MilkFlex Fund functioneert, alvorens het eventueel in andere landen wordt uitgerold. Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland, benadrukt dat componenten van de flexlening ook in Nederland al worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij overbruggingsfaciliteiten van melkveebedrijven met liquiditeitsproblemen, waarbij ook aan de aflossingen kan worden gesleuteld.

Of een flexlening ook voor andere sectoren ter beschikking komt, bijvoorbeeld in de varkenshouderij, is nog maar zeer de vraag. Huirne benadrukt dat elke markt zijn eigen dynamiek heeft, met name in de volatilieit van de prijzen, die bepalend is of een flexlening succes heeft of niet. Bovendien wil Rabobank ook het gedrag van de melkveehouders afwachten hoe zij opereren in hun bedrijfsvoering onder de flexlening.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
blabla 7 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869121/Rabobank-kijkt-naar-flexibel-lenen-voor-melkveehouders]Rabobank kijkt naar flexibel lenen voor melkveehouders[/url]
Zegt weer genoeg over de sector varkenshouderij, niemand wil ons meer hebben....
flevoland 7 April 2016
heb ik bij lage aardappel/uien prijzen niets van gemerkt
WCM 7 April 2016
De sector met het meest stabiele inkomen in de landbouw word weer de hand boven het hoofd gehouden.In mijn ogen is de rabobank nog steeds een coöperatieve bank, welke geen onderscheid mag maken tussen financieringen aan de verschillende sectoren(leden) in de landbouw en dit aanbod/mogelijkheid van financieren moet dan ook gelden voor alle sectoren.
LEO 8 April 2016
De beer is al los.
Net als overheid lopen banken achter de muziek aan.
Om te voorkomen dat banken melkveebedrijven moet veilen, worden nu noodgrepen gedaan.
john 8 April 2016
hoelang blijven de huidige prijzen voor grond bestaan? als deze halveren staat een halve sector onderwater..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden