Steeds meer uit de sector

Kostprijs begint tol te eisen van Duitse melkers

4 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Er beginnen barsten te komen in de eens zo harde bedrijfsstructuur van de Duitse melkveehouderij. Hoewel Duitsland zichzelf nog steeds beschouwd als één van de belangrijkste landbouwlanden binnen de Europese grens. Een teken aan de wand is het dat steeds meer melkveehouders uit de sector stappen. 

Het Ierse Independent nam de Duitse sector onder de loep en signaleert dat de sector er minder rooskleurig voor staat dan vele denken. Zoals in elk land ter wereld staat de melkveehouderij in Duitsland onder grote druk en verliezen ze geld. Als gevolg daarvan vragen de eerste zich al af wat het voordeel nog is van in de Europese Unie te blijven. Waarbij ze er wellicht verstandig aan doen om eerst af te wachten hoe het de Britten verder vergaat. 

30

euro

per 100 kg melk bedraagt geschatte kostprijs

Waar de zorgen vandaan komen is kort uit te leggen. De vaste kosten op veel Duitse bedrijven bevinden zich rond de 30 cent per liter, waar de melkprijs uitkomt op een 20 tot 25 cent per liter. 

Tegelijk profiteert Duitsland het meest van het Europees landbouwbeleid (CAP) en ontving het land in 2014 5,1 miljard euro. Daarmee worden grofweg 320.000 bedrijven gesteund, maar bijna tweederde ontving minder dan 10.000 euro. Ondanks de consolidatie onder melkveebedrijven in de laatste 45 jaar blijft Duitsland de grootste zuivelproducent in Europa. 

Als het dan gaat om de omvang van de veestapel: 4,6 miljoen melkkoeien, 76.500 melkveehouders en een gemiddelde kudde omvang van 60 dieren. Vanaf mei 2015 bevindt 47 procent van de Duitse melkkoeien zich in een kudde die meer dan 100 dieren telt. Ook het aantal bedrijven met 500 dieren of meer blijft groeien. 

Voor steeds meer melkveebedrijven begint het een strijd te worden om het bedrijf draaiend te houden. Duitsland kent binnen de grenzen van de Europese Unie dan ook relatief hoge productiekosten, maar anders dan in het verleden kiezen melkveehouders die verlies draaien er nu ook voor om uit de sector te stappen.

In een poging om zoveel mogelijk voor de melk te krijgen zijn ook meer en meer melkveehouders aan het hoppen van verwerker naar verwerker. Niet de beste keuze zo schetst Eberhard Hetzner, voormalig hoofd van de organisatie voor de Duitse melkproducenten. 

'DMK is de grootste verwerker van melk in Duitsland. Ongeveer 25 procent van alle melk gaat daarheen. Ze verwekt melk van 8.300 melkveehouders. Op de tweede plaats komt de private verwerker Mueller.'

Hoppen van verwerker geen oplossing

Hetzner geeft aan dat toen melkprijzen begonnen te dalen melkveehouders ervoor kozen om van verwerker te wisselen. Iets wat tot twee jaar kan duren. Tegelijk groeide na het aflopen van het melkquotum de productie met 3,5 procent en bleef de markt zitten met een overschot. 

'Jaren geleden stopten melkveehouders voor enkele maanden de productie van melk, zodat de markt de kans kreeg om weer in lijn te komen met de vraag. Vandaag de dag wordt dit weer overwogen. Alleen nu hebben melkveehouders juist rond het aflopen van het melkquotum fors geïnvesteerd in het bedrijf. Naar verwachting blijft de markt tot ver in 2017 op het punt waar deze nu staat. Waardoor de uitdaging voor melkveehouders om in productie te blijven groeit.'

Nu komt Brussel met geld om minder melk aan te moedigen, maar Hetzner verwacht niet dat het voldoende is om melkveehouders te overtuigen om minder te gaan melken.  

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ommen 6 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871008/Kostprijs-begint-tol-te-eisen-van-Duitse-melkers]Kostprijs begint tol te eisen van Duitse melkers[/url]
Jammer dat het zo slecht gaat met de melkprijs
Er blijft te veel geld onderweg
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden