In column over sector

Oproep Rabobank voor 'deltaplan' melkveehouderij

5 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De grootste geldschieter van agrarische Nederland, Rabobank, weet vrijdag de tongen in beweging te brengen. In een artikel van Trouw, op basis van een column in Melkvee 100 plus, roept de bank namelijk om een deltaplan melkveehouderij. Eerder werkte de bank mee aan het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij.

Dossier: Vitale Varkenshouderij

'Waarom een deltaplan als er in de Duurzame Zuivelketen al volop aan de toekomst melkveehouderij wordt gewerkt', zo reageert lobbyist LTO Nederland over de twitter vrijdag op het verhaal in Trouw. De krant stelde het artikel samen aan de hand van een column van Ruud Huirne.  

In het bewuste artikel stelt de Rabobank bij monde van agri-directeur Ruud Huirne dat de melkveehouderij drastisch moet veranderen.' Iets wat mede gezegd wordt omdat een derde van de melkveehouders door de lage melkprijs krap bij kas is komen te zitten en een deel daarvan onder curatele staat. Om te helpen moet er een toekomstplan voor het verdienmodel komen, aldus Huirne. Iets wat later omschreven wordt als een deltaplan.  

Het ziet er naar uit dat de bank van mening is dat de duurzame zuivelketen meer moet doen en nog meer de schouders eronder moet gooien. Opvallend want de bank zit zelf in de adviesraad van de organisatie en praat dus mee over de stappen die de sector zet. Nu wordt het idee gewekt dat melkveehouders net zo zwaar in de problemen zitten als varkenshouders. Hiervoor werd pakweg twee maanden geleden het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij gelanceerd.    

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Jan 5 Augustus 2016
was het niet de Rabobank en LTO die uitbreiding stimuleerde? verwijzen naar de Russiache boycott getuigt niet van het nemen van verantwoordelijkheid. Die boycot was al ingevoerd toen de prijzen nog op niveau lagen. (ja er is een naijleffect op de afzet).
De melkveehouders die (perse) niet hebben uitgebreid worden nu blootgesteld aan de effecten van vergroten van de melkplas, die Rabo en uitbreidende (dat heten de 'ondernemers' te zijn) melkveehouders veroorzaakten.
Waarom roept de Rabobank hier, na de fundamentele problemen in de tuinbouw en varkenshouderij, nu in deze bewoordingen over? Wordt het nu echt serieus Rabobank? Eens kijken hoe de koers van de ledencertificaten zich ontwikkelt.
peter 5 Augustus 2016
extensieve, normaal groeiende boeren die grond genoeg hebben om mest te plaatsen en dieren zelf voorzienend te voeren zijn de dupe van de rotzooi wat intesieve boeren maken. Dit getuigt niet van duurzaamheid! en extensieve bedrijven die in 2015 nog niet gegroeid zijn worden nu wel aan banden gelegd door fosfaatrechten. Dit is inbreuk op het juridische eigendomsrecht van deze groep boeren, oftewel stelen! Ik roep deze groep dan ook met klem op: om zich collectief te verenigen en bij het hof aandringen op schadeloosheid. Hopende dat een advocaat een collectief voor deze groep wil starten!
tinus 6 Augustus 2016
Huinre roept wat en ja...dan kan Kneus Romein niet achter blijven... https://www.prikkebord.nl/topic/94902/
Wim 7 Augustus 2016
Peter je zeurt. Het gaat niet in duurzaamheid maar in ondernemerschap. En inderdaad dan was je te laat met uitbreiden. En inderdaad de bank financiert renderende bedrijven, intensief, extensief, verbreding, toeleverancier of dienstverlener. En als er geen knikker overblijft begint de bank te kijken hoe ze dat, eerst in goed overleg, binnen halen. Nog netjes van de bank. ze kunnen ook gelijk een saneringsplan maken.
peter 8 Augustus 2016
@ Wim
Je moet de politiek in,, jIJ weet hoe het moet.!
Maar ik laat me niet bestelen!
Grad 8 Augustus 2016
Peter
Als je altijd wacht kom je een keer te laat en dan moet je niet de schuld aan andere geven maar moet je bij je zelf te rade gaan.
Een goede ondernemer kijkt vooruit en niet terug
Ik doe het ook wel eens niet goed maar daar zeur ik ook niet over
Rabo 8 Augustus 2016
Peter ik deel jouw mening iemand die niet aan de melkuitbreiding heeft meegeholpen hoeft daar ook niet voor gestraft te worden
Willy 8 Augustus 2016
Ook met peter eens. ALs je grond genoeg heb,vrijheid wat we tellen op onze grond eigen krachtvoer en stro zo weinig mogelijk kracht voer aankoop. dat is een gezond melkveehouderij. Niet al die vieze mestverwerking dat is geld smijterrij. Ga eerst eens terug naar 1 Januari 2015 of 1 April 2015 er zijn van die boeven die de laatste maanden de stallen vol gepropt hebben achteraf hoor je dat. Ook LTO bestuurders zei hadden schijn baar voorkennis. Het moet toch niet zo zijn dat zei nu nog de had boven het hoofd worden gehouden met de verdeling van fosfaatrechten zei zijn immers de veroorzaker van de problemen. Als gewone goed willende boer word je overal buiten gehouden. Het is niet te hopen dat fosfaatrechten dat ze die verhandelbaar maken. Handelaren niet de winst pakken. Net als met melk qoutum.
bas 8 Augustus 2016
Ja Willie zo gaat dat in Nederland;degene die het dichts bij het vuur zitten warmen zich het best.Ze praten over o.a. de oost Europese landen van corruptie en zakkenvullerij maar hier is het nog erger,Onze premier zit in Brazilie de grote pias uit te hangen maar durft niet naar Brussel met zijn referendum uitslag.Dit is gewoon minachting van Nederlandse kiezer.De Rabobank weet niet hoe snel ze hun buitendienstmedewerkers moeten laten verkassen van de ene hoek van Nederland naar de andere dat zegt toch genoeg.Weg lopen voor problemen is gewoon tegenwoordig .Laat een ander het lekker uitzoeken mentaliteit.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden