Trendrapport Melk & Voer Pro

Melkprijs heelhuids door zomer heen

15 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Groeizaam weer en maar een paar hete dagen leverden een spannende eerste helft van de zomer op. Want komt er meer melk of niet? Eind juli kan gesteld worden dat de angst voor meer melk niet is uitgekomen en dit is goed nieuws voor de markt. Op een hoger niveau volgt de productie de traditioneel dalende trend.

Zicht op hogere melkprijs 

Minder melk in Nederland en meer algemeen in de Europese Unie (EU) pakt goed uit voor het vet. Kaas, boter en volle melkpoeder konden weer hogere prijzen opschrijven en vormen daarmee een solide basis voor de melkprijs. Toch noteren juli en augustus nog geen hogere prijzen, aan de andere kant blijven ook prijsverlagingen zoals een seizoen eerder uit. Het geeft zicht op een hogere melkprijs aan het einde van het derde kwartaal en gedurende de eerste twee maanden van het vierde kwartaal.

Een teken aan de wand zijn de runderslachtingen. Die blijven vrij constant op een hoog niveau. Wat verklaard kan worden door de grotere omvang van de veestapel, maar ook door een strenger selectiebeleid. Een lage melkprijs betekent weinig coulance voor een slecht renderende koe. Pas wanneer koeien weer op stal komen, wordt duidelijk welke rol de melkprijs speelt.

En dan zijn er nog de fosfaatrechten. Die staan haaks op het groeiseizoen. De voederwinning laat het aanhouden van extra koeien namelijk ruimschoots toe. De rechten niet. Vooral de maximale korting van 8 procent is hierin een doemscenario en die houdt staatssecretaris Martijn van Dam gedurende de zomer in stand. Had je maar niet moeten groeien is dan de reactie, maar juist voor degene die niet gegroeid zijn is dit een bittere pil die op ze ligt te wachten.   

Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport DCA Melk & Voer Pro over juli 2016, getiteld 'Melkprijs heelhuids door de zomer heen'. Iedere maand ontvangen abonnees van Borerenbusiness Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.

Klik hier om het trendrapport te downloaden, beschikbaar voor insiders van Melk & Voer Pro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden