Boerenbusiness analyse

Melkveehouders nog niet in rij voor het slachthuis

23 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Hoewel de melkregulering is aangekondigd door RVO en 1 januari 2017 nadert, de dag waarop de fosfaatrechten in werking treden, worden er nog niet meer koeien geslacht. Dit betekent dat de zomerrust aanhoudt en dat melkveehouders voorlopig nog even wachten, voordat minder productieve dieren worden opgeruimd. 

Half juli daalde het aantal slachtingen, als gevolg van de de zomervakantie onder de 10 duizend stuks. Inmiddels worden er wekelijks weer 10 duizend tot 11 duizend koeien aangeboden. Deze cijfers zijn in lijn met het niveau dat al het hele jaar geldt. Uitgezonderd de eerste twee weken, toen werd er namelijk veel meer geslacht, daarna zijn de slachtcijfers echter op een lager pitje komen te staan. De verwachting is wel dat dit najaar de cijfers weer kunnen opklimmen tot zo'n 15 duizend runderen per week, wanneer de melkregulering tot extra afvoer van melkkoeien leidt.

Krimp kan ook via voerspoor en jongvee

Er is echter niemand die al een nauwkeurige inschatting kan maken van het effect van de melkregulering, die geldt vanaf 1 oktober tot en met 31 december dit jaar. Wel heeft de Europese Unie alvast 150 miljoen euro gereserveerd voor melkproductievermindering. Dat is omgerekend in aantal koeien bij een productie van 7 duizend liter per koe per jaar gemiddeld in heel Europa ruim circa 600 duizend koeien. Maar melkregulering kan natuurlijk ook door minder voerkosten te maken.

Het is in ieder geval zeker dat vanaf 1 januari de fosfaatrechten van toepassing zijn. Deze rechten worden ‘afgeroomd’. Welk kortingspercentage geldt en voor wie wordt pas vanaf 1 juli 2017 vastgesteld. Ook is het nog niet duidelijk of en zo ja hoeveel bedrijven met een hogere fosfaatefficiëntie dan gemiddeld daarmee de veestapel reductie kunnen beperken. ‘Het maakt mij niet uit hoe de fosfaatreductie tot stand komt, via melkvee, jongvee, of via het voerspoor, als het maar gebeurt’, zei vakgroepvoorzitter Kees Romijn daarover deze zomer.

Het stabiele aanbod van slachtrunderen betekent ook dat de prijs gelijk blijft. Want aan de vraagkant van de markt zijn geen belangrijke op-of neerwaartse bewegingen te zien. De Russische boycot op rundvlees blijft gehandhaaft. Maar Europa blijft desondanks netto-importeur, met name in het hogere segment van de markt. De brancheorganisatie van vleesverwerkers waarschuwt dat de rundvlees prijs gaat dalen, als er veel meer rundvlees wordt aangeboden. Ook is er geen afnameplicht, zoals in de coöperatieve zuivelwereld.

Deze maand maakt marktleidend vleesverwerker Vion gegevens bekend van de levende keuring bij het slachten over het tweede kwartaal van 2016.  Bijna 4,5 procent van de aangevoerde runderen wordt niet zondermeer goedgekeurd. Twee procent gaat dood tijdens het transport. Longproblemen waren de meest voorkomende opmerking bij de levende keuring. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Paul 23 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871232/Melkveehouders-nog-niet-in-rij-voor-het-slachthuis]Melkveehouders nog niet in rij voor het slachthuis[/url]
Als de fosfaatrechten ingaan, inclusief generieke korting komt er een stuwmeer aan slachtvee.
Willy 24 Augustus 2016
Met die voersporen komt er veel vrakvee ondervoedenkoeien intensieve gaan ze natuur organisatie na veel melken en laat de koe maar kramperen en dood gaan. Kalfjes op fokken kannen ze al helemaal niet geen hart voor dieren. Er word niet meer gevraagd waar de koe zich prettig bij voelt nu lees ik in ander artikel dat er al veel vrak vee aan gevoerd word en dood natuurlijk in het zuiden bij VION de intensive gebieden moet er nog eens een mond en klauwzeer uit breken Moet zeker ook de hele sector onder lijden net als met de fosfaat. De vervuiler eerst exstra korten zijn we van veel problemen af.
amen 24 Augustus 2016
Willy,
Eerst leren schrijven, dan juiste informatie inwinnen, niet de hele sector over 1 kam scheren
geert 24 Augustus 2016
De prijzen zijn al zo laag dat het niet meer interessant is om koeien te verkopen, dus zo lang mogelijk doormelken,er is in het noorden voer genoeg ,straks moeten de slachterijen met Kerst en oudejaarsdag doorwerken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden