Dankzij minder melk

Fonterra maakt melkprijs weer kostendekkend

21 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag kon de Global Dairy Trade (GDT) opnieuw een hogere prijs opschrijven. Niet veel later maakte Fonterra bekend de melkprijsprognose te verhogen. Inclusief dividend kan dezen dankzij de verhoging de kosten weer dekken. Voor het eerst in drie jaar.  

5,25

NZ-dollar

per kg MS

De wereldwijde zuivelprijzen kijken weer omhoog. Goed nieuws voor melkveehouders die leveren aan Fonterra, waarvan de melkprijs gekoppeld is aan de GDT. Het vertaalt zich in een verhoging van de basisprijs van Fonterra. Die plust met 0,50 Nieuw-Zeelandse dollar tot 5,25 NZ-dollar per kg Milk Solid (MS), 25,19 euro per 100 kg melk, met 4 procent vet en 3,3 procent eiwit. 

Voor het eerst in drie jaar tijd slaagt de prijs er weer in om door de 5 dollar heen te breken. Daar bovenop komt nog een dividend. Die is voor seizoen 2016/17 vastgesteld op 0,50 tot 0,60 NZ-dollar. Het levert een totaalprijs op van 5,75 tot 5,85 NZ-dollar per kg MS, 27,59 tot 28,07 euro per 100 kg melk.

In een toelichting geeft voorzitter John Wilson aan dat sinds de laatste herziening van de melkprijs in augustus de vraag stabiel gebleven is, maar het wereldwijde aanbod van zuivel verder wegzakte. Zo houdt de grootste coöperatie van Nieuw-Zeeland nog steeds rekening met een 3 procent lagere collectie van melk.   

Daarmee kan de melkprijs de kosten nog dekken, maar is nog niets zeker. Het seizoen is pas net begonnen en de zuivelmarkt blijft volatiel. Daarom blijft Fonterra de ontwikkelingen nauwgezet volgen en wordt als het nodig is de prijs aangepast.

1 NZ-dollar = 0,6574 euro  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden