Fonterra verliest aandeel

Nog steeds zicht op minder melk uit Nieuw-Zeeland

27 September 2016 - Herma van den Pol

Nieuw-Zeeland maakt zich op voor het nieuwe seizoen. Spannend, want meer of minder melk kan grote gevolgen hebben voor de prijszetting op de wereldmarkt. Augustus geeft in elk geval iets meer inzicht in de situatie in Nieuw-Zeeland. Ook ziet het er naar uit dat Fonterra nog steeds marktaandeel moet inleveren. 

2,7

procent

minder melk in augustus

Over augustus komt de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland uit op 1,34 miljoen ton. Een min van 2,7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Uit een toelichting op de melkaanvoer door een analist uit Nieuw-Zeeland blijkt dat het iets meer inzicht geeft, maar dat er nog geen harde conclusies aan verbonden kunnen worden.

Zo was augustus een ongewoon koude maand. Ook is het de maand waarin veel melkkoeien kalveren. Een klein beetje schuiven met de afkalverperiode kan dan al voldoende zijn om een verschil te maken in de melkproductie. De aanvoer van september gaat pas de zekerheid geven die de markt zoekt als het gaat om de omvang van de melkplas. Samen met oktober en november is dit een piekmaand. 

Net onder volumes 2015 en 2014

Waar in heel Nieuw-Zeeland de melkaanvoer net onder de volumes van 2015 en 2014 duikt signaleert zuivelverwerker Fonterra een grotere daling. Daar daalde de aanvoer namelijk met 5 procent. Wat de aanvoer laat uitkomen op 1,14 miljoen ton. Fonterra vertegenwoordigt daarmee nog maar 84,7 procent van de melkplas. Dit was een jaar eerder nog 86 procent. 

Vooral op het Noordereiland collecteerde de zuivelreus minder melk. Daar wordt een min van 6,4 procent opgeschreven. Op het Zuidereiland gaat het maar om een kleine stap terug en daalde de melkaanvoer met 0,7 procent.  In Australië zag Fonterra de melkaanvoer met 12,3 procent nog harder dalen.    

Van januari tot en met augustus schrijft Nieuw-Zeeland in totaal 0,03 procent minder melk op. Het laat de totale melkaanvoer uitkomen op ruim 10 miljoen ton melk. Wordt er gekeken naar de 12 maanden tot en met augustus dan blijkt de melkproductie in heel Nieuw-Zeeland 1,8 procent lager uit te pakken. Ondertussen incasseert Fonterra grotere verliezen. Zo meldt de zuivelaar in het lopende seizoen een achterstand van 4,2 procent, waar de melkproductie in het hele land maar 1,7 procent achterloopt.         

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden