Alles valt of staat met derogatie

Niet per 2017, maar in 2018 fosfaatrechten

13 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Onverwacht komt er een jaar uitstel voor de invoering van de fosfaatrechten. Die treden niet vanaf 1 januari 2017, maar per 1 januari 2018 in werking. Dit omdat het anders botst met de regels rondom staatssteun, zo klinkt er vanuit de Europese Commissie.  

Vanaf 1 januari 2018

Op twee punten wordt het wetsvoorstel voor de fosfaatrechten gewijzigd. De belangrijkste wijziging is nog wel dat het rechtenstelsel niet vanaf 1 januari 2017 gaat gelden, maar vanaf 1 januari 2018. Dit om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Europese Commissie. Die noemde de rechten een verkapte vorm van staatssteun, omdat er vanaf de introductie een tekort aan rechten ontstaat. Iets wat als staatssteun gezien wordt mag niet ingezet worden om aan een Europese norm, die al overtreden is, te voldoen. 

Daarmee wordt het in het nieuwe voorstel pas vanaf 2018 verboden met melkvee fosfaat te produceren, tenzij de melkveehouder over voldoende fosfaatrechten beschikt. 'De rechten worden gratis verstrekt en zijn vrij verhandelbaar.' Wel is het zo dat de hoeveelheid rechten die dan verstrekt wordt voor de complete Nederlandse melkveestapel gelijk is aan het fosfaatproductieplafond in de derogatiebeschikking.   

Het grote verschil met het eerste voorstel is dat rechten niet achteraf, maar vooraf gekort gaan worden. Op het moment dat de rechten uitgedeeld worden weet ook iedereen waar hij staat. Iets wat in het eerdere voorstel niet zo was, doordat pas halverwege 2017 de korting berekend ging worden. Het idee was dat die maximaal 8 procent ging bedragen.  

Een tweede wijziging heeft betrekking op de fosfaatbank. Daarvan zegt de Europese Commissie dat de criteria voor de niet overdraagbare rechten verder moeten gaan dan in het voorstel gedaan wordt. Wat waarschijnlijk inhoudt dat er niet achteraf nog extra eisen aan gesteld kunnen worden.  

Niet alleen geeft staatssecretaris Martijn van Dam een toelichting in zijn brief op de eisen uit Brussel. Hij gaat ook in op de derogatie. Iets waar steeds meer zorgen over zijn. 'De Europese Commissie heeft nog geen groen licht gegeven voor de introductie van het fosfaatrechtenstelsel en er is geen zekerheid over de voortzetting van de derogatie na 2017.' Vervolgens schrijft Van Dam: 'Ten aanzien daarvan is het voor de Europese Commissie van belang dat Nederland pas na afloop van de huidige derogatieperiode aan de voorwaarden van de huidige derogatie voldoet.'

Van Dam hoopt zo snel mogelijk de wetgeving klaar te hebben om aan de Europese Commissie te laten zien dat de fosfaatproductie in 2018 in lijn is met de derogatiebeschikking.   

Kees Romijn, voorman melkveehouderij bij LTO, laat via Twitter weten teleurgesteld te zijn in Van Dam. Hij geeft aan dat het balletje nu bij de sector ligt. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
hertha 13 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871901/Niet-per-2017,-maar-in-2018-fosfaatrechten-]Niet per 2017, maar in 2018 fosfaatrechten[/url]
Gebeurt bij andere sectoren met de botte bijl.
Jan 10 13 Oktober 2016
Lachwekkende vertoning weer met die Van Dam. Beetje jurist had dit toch allang aan zien komen.
Derogatie kun je met zo een dweil van een staatssecretaris wel vergeten.
blijeboer 13 Oktober 2016
maar er zijn ook blije boeren met dit nieuws
Ae 13 Oktober 2016
Tja,dan nu grond kopen om je bedrijf klaar te stomen voor de derogatie en fosfaatrechten. En van Dam..Die is voor die tijd gevlucht.. Bang voor de komende verkiezingen..succes ermee!!
Abonnee
betweter 13 Oktober 2016
toch maar goed dat we nog geen vee hebben weggedaan,anderen al wel en velen doen met regelingen meer dat er minder melk komt, denk dat we zo weer op 35/40 cent zitten.
mooi van die domme staatsecretarissen die we hebben, komt mij goed uit.
melkse!
Ae 13 Oktober 2016
Zal van drie groep lekker balen zijn.. Hahaha. Eindelijk blijven de vaarzen gewoon weer op het bedrijf. En voor de slimme jongens van campina.. Succes met jullie regeling.. mooie verzekering als het effe slecht gaat op het bedrijf... Rare jongens die....
Eppo 13 Oktober 2016
Nog 2 jaar volop melken! Yes!
Ae 13 Oktober 2016
Per 1 januari 2018 verdwijnt de landbouwregeling.. Grond kopen of niet? Wat is wijsheid?
Ae 13 Oktober 2016
Per 1-1-2018 gaat de landbouwregeling op de schop.. Grond kopen of niet?
Paul 13 Oktober 2016
van dam stuurt aan op einde derogatie
ak 13 Oktober 2016
jaartje uitstel mooi en wie zegt dat nederland over 2 jaar nog in de eu zit of welke andere landen er al uit zijn
Cor Ferdinands 14 Oktober 2016
de derogatie is alleen geldig bij mestproduktie beneden het geldende plafond dus we hebben nu al geen derogatie meer brussel kan nederland een dikke boete sturen en om nieuwe derogatie hoeven we helemaal niet meer te vragen.
J.Jacobi 14 Oktober 2016
Laat Kees Romeijn nu ook maar eens teleurgesteld zijn. Er wordt ook geen rekening gehouden met boeren die 12 jaar over een vergunning hebben gedaan en nu pas kunnen groeien. Laat ze zich nu maar op de hoofzaken richten om de derogatie te behouden dan alleen maar te focussen op 1 randvoorwaarde.
crist 14 Oktober 2016
lastig als je nu boerderij wil verkopen alle rechten erop maar geen waarde voor fosfaat geen hond die nu euro geeft voor die rechten
john 14 Oktober 2016
schroef de duimschroeven voor grondgebondenheid maar verder aan. In april max 2,5 koe per hectare melden bij de telling en geen koe meer op bedrijf.
J.Jacobi 15 Oktober 2016
Nu heeft de politiek ook uitgebreid de tijd om verdachte meldingen bij I&R te controleren. Er zijn veel boeren met voorkennis van de referentie datum 2 juli 2015 die 50 of zelfs honderd koeien net voor 2 juli aangemeld hebben en na 2 juli weer afgemeld hebben bij I&R. De namen zijn in de wandelgangen bekend. Het zou toch te gek zijn dat zij voor koeien die niet eens daadwerkelijk op het bedrijf aanwezig geweest zijn fosfaatrechten toegewezen krijgen en andere boeren daardoor af moeten romen? Dat zijn boeren die andere boeren benadelen, niet de boeren die niet eerder konden groeien.
andre vw 15 Oktober 2016
LTO pisnijdig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Die wilde toch ook van melkquotum af.

Nu is LTO pisnijdig omdat het fosfaat quotum uitgesteld wordt.

Dat is een hele omslag.
bert 15 Oktober 2016
We hebben in nederland geen mestprobleem maar een politiek probleem.
Haal eerst de geëxporteerde en verbrande  mest van het fosfaatplafond af.
verbied dan het gebruik van stikstof en fosfaatkunstmest. Aanvulling op de bemestingsnormen mag alleen nog met gekraakte mest. Hier moet volop worden ingezet.  MAAR, dit gaat dus niet gebeuren want de overheid verdient te veel aan kunstmest. Tweederde van de nederlandse aardgasproductie gaat rechtstreeks naar de kustmest industrie en dus daar verdient de overheid aan. Met fosfaat is het precies het zelfde. Het komt uit de grond en er zitten hoge importheffingen op. dus hier verdient de overheid ook een vermogen mee.
Deze fosfaat soap laat zich voorspellen. Van dam treed af bij de verkiezingen in maart en er komt een groene op deze plek. Derogatie gaat er af en het fosfaatprobleem is opgelost. Eenderde van de melkveehouders en de helft van de varkenshouders stopt of gaat failliet
Tijd om een alternatief te verzinnen, zonnepanelen ofzo
Abonnee
betweter 15 Oktober 2016
je kan ook cda stemmen ook als je dat niet leuk vind maar voor de boeren zal het echt beter zijn
Abonnee
erik 16 Oktober 2016
Eerst de derogatie eraf, dan fatsoenlijke normen voor de plantaardige sector. Wie (teveel) stront produceert zal zelf in de stank zitten. Niet steeds naar anderen wijzen, daar blijf je geen ondernemer bij( als je dat al was!)
cornelis 16 Oktober 2016
erik schreef:
Eerst de derogatie eraf, dan fatsoenlijke normen voor de plantaardige sector. Wie (teveel) stront produceert zal zelf in de stank zitten. Niet steeds naar anderen wijzen, daar blijf je geen ondernemer bij( als je dat al was!)

helemaal mee eens
nn 17 Oktober 2016
Eerst de derogatie eraf, dan fatsoenlijke normen voor de plantaardige sector.
Bizar dat wij als compensatie geslachtofferd zijn.
Wie (teveel) stront produceert zal zelf in de stank zitten. Niet steeds naar anderen wijzen, daar blijf je geen ondernemer bij( als je dat al was!)

Twee als er dan geen stikstof en fosfaat meer gestrooid mag worden. Dan (kringloopgedachte) ook geen import van veevoer (400.000ha) maar alleen Nederlands voer voor Nederlands vee. Want daar is het met Braks fout gegaan.
peter 17 Oktober 2016
Denken jullie nu echt dat de politiek naar ons boeren gaat luisteren voor hen zijn we gaan een stel ratten!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden