Melkveehouder zit er mee

Dikke mist omhult fosfaatrechten

19 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Er komt steeds meer aandacht voor #laarzenactie. Een kreet vanuit de melkveehouders om hulp nu de situatie onzekerder is dan ooit. Iets wat nogmaals pijnlijk duidelijk wordt door de vragen die staatssecretaris Martijn van Dam krijgt naar aanleiding van de wijzigingen in het voorstel voor het fosfaatrechtenstelsel.  

Nu eerst uitleg

Donderdag 13 oktober kwam naar buiten dat de contacten met het Europese Nitraat Comité minder goed zijn dan gedacht. Al bij de eerste hindernis werd Nederland teruggefloten, omdat de voorgestelde rechten in het geding zijn met regels rondom staatssteun en niet ingezet mogen worden om aan een overschreden eis van Europa te voldoen. Zo klonk de verklaring in een brief van Van Dam

Het betekent een jaar uitstel, maar zet ook alles op losse schroeven. Wat de meerderheid van de partijen nu eerst van Van Dam en de regering verlangt is uitleg. Ze willen weten wat er met de Europese Commissie besproken is. De grote vraag is hierbij, waarom niet eerder naar buiten gekomen is dat er gewerkt werd aan een stelsel wat geen goedkeuring krijgt. 

Ook wordt om opheldering gevraagd over de stelligheid waarmee gesteld wordt dat het fosfaatproductieplafond niet verdwijnt. Wat direct het volgende pijnpunt aanstipt, want waarom zijn er nog geen voorstellen voor een zesde nitraatrichtlijn, wat nodig is voor de aanvraag van derogatie. 

Rechten niet overbodig?

Daar stopt het niet, want er wordt onder meer door VVD gevraagd of een combinatie van grondgebondenheid en mestverwerking de rechten niet overbodig maken. SGP vraagt zich ook af hoe de fosfaatrechten die volgens het Planbureau van de Leefomgeving geen bijdrage levert aan de waterkwaliteit gaat helpen om de milieudoelen voor grond- en oppervlaktewater te behalen. Daar bovenop komen vragen vanuit CDA en ChristenUnie over de derogatie. Onder meer wat plan b bij verlies van derogatie is en waarom de regering zo overtuigd was van het behoud van de derogatie.   

Hiermee worden in een notendop de belangrijkste vragen genoemd die leven bij de sector en de spelers er omheen. Maar hoe nu verder? Door te vragen om uitstel van een jaar zijn een aantal zaken op losse schroeven komen te staan. Zo blijven melkveehouders nog een jaar in onzekerheid zitten, is er geen kans om via koop of lease voor te sorteren op de korting, kan er niet via een afroming bij transacties al ruimte gewonnen worden, hoe moeten melkveehouders hierop acteren en wordt pas een jaar later duidelijk of de mestproductie echt onder het fosfaatplafond terecht gekomen is. Fosfaat hangt namelijk ook samen met ruwvoer.  

Het stopt niet, want is afroming bij transacties nog wel nodig en kan er nu niet een streep door de fosfaatbank gezet worden. Er is namelijk geen rechtvaardiging meer voor als Nederland per 1 januari 2018 weer voldoet aan het plafond. Maar hoe zit het met de knelgevallen. Uitgeschaard vee en vooraf gemaakte afspraken vallen er nog niet onder. En waarom wordt iemand met grond die groeide binnen de kaders van de wet gecompenseerd en een iets intensiever bedrijf wat niet groeide niet? Ook de vraag waarom mest-voer-contracten meer papierwerk meebrengen en waarom wordt er geen tijdsperiode meer genoemd voor de fosfaatrechten. Als kers op de taart zijn er de vragen over fiscaliteit. Zo geven de voorstellen aan dat de rechten niet belasting aftrekbaar worden.

Slechts in een bijzin komt de kostprijsverhoging van 7 cent op een liter melk aan bod. Na jaren van een lagere melkprijs, de mestverwerking en grondgebondenheid kan dit weleens de zure kers op de taart worden.

Hoe de fosfaatsoap nu verder moet is nog even afwachten. De meerderheid van de politieke partijen is echter tegen een overhaaste invoering van de wetgeving. Daar staat tegenover dat de verkiezingen in zicht komen, maar in dit geval is een slecht doordachte wet nog veel schadelijker.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
bert 19 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871982/Dikke-mist-omhult-fosfaatrechten-]Dikke mist omhult fosfaatrechten[/url]
We hebben in nederland geen mestprobleem maar een politiek probleem.
Haal eerst de geëxporteerde en verbrande mest van het fosfaatplafond af.
verbied dan het gebruik van stikstof en fosfaatkunstmest. Aanvulling op de bemestingsnormen mag alleen nog met gekraakte mest. Hier moet volop worden ingezet. MAAR, dit gaat dus niet gebeuren want de overheid verdient te veel aan kunstmest. Tweederde van de nederlandse aardgasproductie gaat rechtstreeks naar de kustmest industrie en dus daar verdient de overheid aan. Met fosfaat is het precies het zelfde. Het komt uit de grond en er zitten hoge importheffingen op. dus hier verdient de overheid ook een vermogen mee.
Deze fosfaat soap laat zich voorspellen. Van dam treed af bij de verkiezingen in maart en er komt een groene op deze plek. Derogatie gaat er af en het fosfaatprobleem is opgelost. Eenderde van de melkveehouders en de helft van de varkenshouders stopt of gaat failliet
Tijd om een alternatief te verzinnen, zonnepanelen ofzo
jw 19 Oktober 2016
de fosfaatrechten komen er niet 1 jan 2018. eerst verkiezingen in maart dan nog een regering vormen. ben je ergens september. en dan voor het eind van het jaar dit door eerste en 2e kamer krijgen gaat niet gebeuren hoor.
kalf 19 Oktober 2016
Waarom wil niemand begrijpen dat de derogatie hopeloos verloren is.Hoe wil je dit in Europa in vredesnaam nog verkopen.Er waren regels aan verbonden om deze uitzondering te mogen gebruiken en en die zijn gewoon willens en wetens overtreden.In de politiek is er niemand die zich hier nog aan brand.
Jan 19 Oktober 2016
Gewoon aan de overheid overlaten geen boer boer handel meer jullie hebben jullie kruit verschoten
Abonnee
betweter 20 Oktober 2016
snap nou dat die linkse partijen minder vee wil en minder vlees, zo zien ze er ook uit.
Dus wat is er makkelijker dan een pvda staatssecretaris aan het roer,we worden gewoon weggegeven waar we bij staan.
EN WE HEBBEN ZELF OP DEZE PARTIJEN GESTEMD!!
andre vw 20 Oktober 2016
We gaan ook voor een Nexit.
Geen Brussel dat ons de les nog leest.
Bij een Nexit geen Melkxit.
jos 20 Oktober 2016
Ik citeer een uitspraak van Gait oet `t Klooster: Politiek is net een koppeltje duiven: als ze op de grond zitten vreten ze uit je hand en als ze in de lucht vliegen schijten ze je op de kop!!! ( Vertaald uit het Twents dialect.)
mb 23 Oktober 2016
Mooie chaos door in Nederland vanuit Canada gezien tenminste!
Zit nu 8 jaat hier en het is alleen maar erger geworden met dat mestbeleid.
Maar er is helemaal geen mestprobleem, de grond heeft het gewoon nodig
en als je het netjes over heel Nederland verdeeld is er niets aan de hand.
Peter 24 Oktober 2016
Helemaal mee eens, kun jij dit Brussel uitleggen?, sla van Dam maar over die moet toch naar zijn baasje luisteren!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden