Deadline niet gehaald

Wachten op stoppersregeling en reductie fosfaat

1 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Stilletjes ging januari voorbij en diende februari zich aan, maar een Kamerbrief over de uitwerking van de stoppersregeling ten gunste van de fosfaatreductie bleef uit. Ook kwam er geen bericht over de voortgang van het dossier, maar de verwachting is dat het niet lang meer gaat duren.'Een week', hoopt Kees Romijn, hoofd melkveehouderij bij LTO.    

Ambtelijke molens in Brussel draaien niet zo snel

Staatssecretaris Martijn van Dam beloofde in december om eind januari te komen met een brief, waarin de stoppersregeling uiteengezet gaat worden. Ook was de belofte dat er dan meer duidelijk wordt over de voortgang van het fosfaatdossier. Dit bleek een niet haalbare belofte, want de ambtelijke molens in Brussel draaien niet zo snel. Ook is er nog de kwestie van een ministeriële regeling.  

Romijn geeft aan dat alle betrokken partijen zich er nog steeds bewust van zijn dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen. Op 30 december kondigde Van Dam aan om de regeling niet langer te borgen via een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV), maar te kiezen voor een ministeriële regeling. 

'Daarmee is de regeling deels bij ZuivelNL weggehaald en overgegaan naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het heeft zijn voor- en nadelen. Zo wekt het vertrouwen richting de Europese Unie (EU) met betrekking tot de juridische onderbouwing.' Het betekent ook dat het beter uit te leggen is richting de mededingingsautoriteit. 'Het nadeel is dat alles omgezet moet worden naar een regeling.'

Maar er is nog een andere tussenstap die genomen moet worden. Zo moet Brussel goedkeuring geven. 'Hoewel goedkeuring misschien te positief is. Er is een 'geen bezwaar' nodig.' 

Voor half februari meer bekend

Hoelang alles nog gaat duren blijft koffiedik kijken, maar Romijn schat in dat er voor half februari meer bekend wordt. Hij raadt melkveehouders aan op de regeling te wachten, zodat duidelijk is wat wel mag en wat niet, voordat ze stappen gaan zetten. 'Doordat de plannen nu overgaan in een ministeriële regeling is er ruimte om zaken te verbeteren.' Meegaan in speculatie raadt Romijn dan ook af, hoewel hij begrijpt dat melkveehouders graag willen weten waar ze aan toe zijn.  

Feit is wel dat hoe langer er gewacht wordt, hoe korter de tijd wordt om de daling te behalen. Daarbij is het ook nog zo dat hoe later er wordt ingegrepen, hoe meer er gedaan moet worden om te voorkomen dat er meer fosfaat geproduceerd wordt dan de eis in de derogatie toestaat.

Een onderdeel wat ook geborgd gaat worden door een ministeriële regeling is de stoppersregeling. 'Een redelijk interessante regeling voor een grote groep veehouders.' Maar wat er precies in staat komt pas naar buiten wanneer Van Dam dit in een brief aan de Kamer bekendmaakt.

Hier speelt tijd een nog veel grotere rol. Dit omdat het hier om een ingrijpende stap gaat waar ondernemers waarschijnlijk eerst goed over na willen denken. 'Het gaat om bedrijven die soms al generaties lang in de familie zijn. Bovendien komt er veel bij kijken wanneer een bedrijf beëindigd wordt.'

Voor nu is het wachten tot Van Dam meer informatie gaat vrijgeven over de regeling fosfaatreductie. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
JW de kloet 1 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873230/Wachten-op-stoppersregeling-en-reductie-fosfaat]Wachten op stoppersregeling en reductie fosfaat[/url]
Ik vraag me sterk af of het er wel van gaat komen
Arie Steenwijk 1 Februari 2017
En hoe zit het met de knelgevallen regeling??? Die zou ook al moeten gaan gelden voor het reductie plan in 2017! Romijn heeft het over niet mee gaan in speculatie. Lekker makkelijk lullen is dat als je er zelf niet mee te maken heb.
a. 1 Februari 2017
fosfaatreductie mooi woordt voor koeien reductie is boeren reductie er wordt ons weer iets aangesmeerd wat niets met koeien te maken heeft er komen ook elk jaar meer auto,s en huisdieren laat ze die maar reduceren en dit alles voor derogatie? het is gewoon een koude sanering de stoppers regeling zal ook wel een dooie mus zijn
Pette 1 Februari 2017
Van uitstel komt afstel heb ik ooit ergens gehoord
mdb 1 Februari 2017
Precies a.

Jij hebt het helemaal door!!

Gisteravond bij Jinek.... 1 koe stoot meer uit dan 5 auto's..... Wat een onzin, van nietweters!
??!! 2 Februari 2017
Dit gaat dus echt niet goedkomen. Waarschijnlijk schiet Brussel straks de derogatie voor 2017 (terecht) af en voor na 2017 is er ook niet veel hoop.
Credo: bij de huidige melkprijs melken wat je melken kan, nu maak je winst, de rest komt later wel weer..... Als er 15 februari duidelijkheid is duurt het wel tot 1 maart voordat mensen zo ver zijn dat ze actie ondernemen (overleg in de keuken, met de bank, accountant enz.) Dan heb je dus nog 10 maanden om te verminderen waarna je door aankoop van rechten weer kunt vermeerderen. Een gezond iemand neemt liever een jaar verlies, vaarzen verkopen, iets minder krachtvoer, eerder droogzetten en scherp selecteren, en gaat dan full power verder... Stoppersregeling: koeien moeten worden geslacht of geëxporteerd. Koeien die dus niet voor export te verkopen zijn en meer dan half jaar drachtig moeten worden geslacht..??
geert 2 Februari 2017
De animo om te stoppen is klein,kunnen ze nog lang wachten
FW Louwers 2 Februari 2017
Volgens mijn weten mogen koeien met meer als zes maanden dracht niet geslacht worden dus moeilijk voor de stoppers
Mathieu 3 Februari 2017
Wanneer haalt iedereen eens keer die kop uit het zand. Dat fosfaatplafond is er sinds 2002. En maar net doen of het er niet is en maar door beuken met meer, meer, meer.
Het meer is nooit vol mensen.
mdb 3 Februari 2017
Vind ik ook, dom door doen!

Iedereen weet al anderhalf jaar waar hij aan toe is... 020715!!!!
Peter 5 Februari 2017
Een stopper kan beter door melken tot in 2018. Heeft enkele voor delen, geen last van regels en voorwaarden, koeien zijn gemakkelijker te verkopen, aan nederlandse boer en niet alleen aan slacht of export, export kan nog wel eens lastigworden ivm ziekte statussen. En tot die tijd rustig doormelken en profiteren van de gestegen melkprijs.
door vragen 6 Februari 2017
@ a. Je noemt meer auto's en meer huisdieren. Wat te denken van bv ganzen?In Natura 2000 is opgenomen dat Nl. in de winter van de drie beschermdesoorten er een goede 480.000 stuks moet opvangen. Dit aantal is helaas opgelopen tot 2.500.000, wat dus betekent dat dat er ruim 2 miljoen teveel zijn.Mij is voorgehouden dat 10 ganzen evenveel vreten en dus ook schijten dan 1 koe. Wat weer zou betekenen dat we elk jaar, ruim een half jaar lang 200.000 koeien teveel te gast hebben. Waar vervolgens weinig tot niets aan gedaan wordt. En dan maar blijven wijzen naar de koeien.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden