Stilletjes ging januari voorbij en diende februari zich aan, maar een Kamerbrief over de uitwerking van de stoppersregeling ten gunste van de fosfaatreductie bleef uit. Ook kwam er geen bericht over de voortgang van het dossier, maar de verwachting is dat het niet lang meer gaat duren.'Een week', hoopt Kees Romijn, hoofd melkveehouderij bij LTO.
Staatssecretaris Martijn van Dam beloofde in december om eind januari te komen met een brief, waarin de stoppersregeling uiteengezet gaat worden. Ook was de belofte dat er dan meer duidelijk wordt over de voortgang van het fosfaatdossier. Dit bleek een niet haalbare belofte, want de ambtelijke molens in Brussel draaien niet zo snel. Ook is er nog de kwestie van een ministeriële regeling.
Romijn geeft aan dat alle betrokken partijen zich er nog steeds bewust van zijn dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen. Op 30 december kondigde Van Dam aan om de regeling niet langer te borgen via een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV), maar te kiezen voor een ministeriële regeling.
'Daarmee is de regeling deels bij ZuivelNL weggehaald en overgegaan naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het heeft zijn voor- en nadelen. Zo wekt het vertrouwen richting de Europese Unie (EU) met betrekking tot de juridische onderbouwing.' Het betekent ook dat het beter uit te leggen is richting de mededingingsautoriteit. 'Het nadeel is dat alles omgezet moet worden naar een regeling.'
Maar er is nog een andere tussenstap die genomen moet worden. Zo moet Brussel goedkeuring geven. 'Hoewel goedkeuring misschien te positief is. Er is een 'geen bezwaar' nodig.'
Hoelang alles nog gaat duren blijft koffiedik kijken, maar Romijn schat in dat er voor half februari meer bekend wordt. Hij raadt melkveehouders aan op de regeling te wachten, zodat duidelijk is wat wel mag en wat niet, voordat ze stappen gaan zetten. 'Doordat de plannen nu overgaan in een ministeriële regeling is er ruimte om zaken te verbeteren.' Meegaan in speculatie raadt Romijn dan ook af, hoewel hij begrijpt dat melkveehouders graag willen weten waar ze aan toe zijn.
Feit is wel dat hoe langer er gewacht wordt, hoe korter de tijd wordt om de daling te behalen. Daarbij is het ook nog zo dat hoe later er wordt ingegrepen, hoe meer er gedaan moet worden om te voorkomen dat er meer fosfaat geproduceerd wordt dan de eis in de derogatie toestaat.
Een onderdeel wat ook geborgd gaat worden door een ministeriële regeling is de stoppersregeling. 'Een redelijk interessante regeling voor een grote groep veehouders.' Maar wat er precies in staat komt pas naar buiten wanneer Van Dam dit in een brief aan de Kamer bekendmaakt.
Hier speelt tijd een nog veel grotere rol. Dit omdat het hier om een ingrijpende stap gaat waar ondernemers waarschijnlijk eerst goed over na willen denken. 'Het gaat om bedrijven die soms al generaties lang in de familie zijn. Bovendien komt er veel bij kijken wanneer een bedrijf beëindigd wordt.'
Voor nu is het wachten tot Van Dam meer informatie gaat vrijgeven over de regeling fosfaatreductie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873230/Wachten-op-stoppersregeling-en-reductie-fosfaat]Wachten op stoppersregeling en reductie fosfaat[/url]