De gesprekken tussen de Europese Commissie (EC) en het ministerie van Economische Zaken (EZ) blijven onder de spreekwoordelijke pet. Het Wob-verzoek, waarmee getracht werd de correspondentie over de derogatie en de nitraatrichtlijn openbaar te maken, is deels door de rechtbank in Den Haag afgewezen.
Wat heeft zich afgespeeld tussen de Europese Commissie en het ministerie van Economische Zaken? Die vraag werd de laatste twee jaar meerdere malen gesteld wanneer gepraat werd over de derogatie en de nitraatrichtlijn. In een poging een deel van die mist weg te nemen ging een Wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) de deur uit om inzage te krijgen in de correspondentie.
Het mag niet baten, want de rechtbank in Den Haag verklaarde het verzoek ongegrond en wees het deels af. 'In het belang van de betrekking van Nederland met de Europese Commissie.'
Het gaat hier om de documenten met betrekking tot de derogatie van 2014 tot en met 2017. In totaal 27 documenten, aldus het ministerie van EZ. Een belangrijk argument voor de rechtbank was dat de verweerder er naar verwees dat inzicht in de onderhandelingsverloop ook tot gevolg kan hebben dat lidstaten anders zullen stemmen bij een volgende derogatieaanvraag van Nederland.
Doordat de betrekkingen tussen Nederland en de EC al voldoende gewicht in de schaal legde is er niet meer gekeken naar het tweede argument van de verweerder met betrekking tot de persoonlijke levenssfeer. Vandaar dat het verzoek deels afgewezen is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873292/Gesprekken-over-derogatie-en-nitraat-blijven-geheim]Gesprekken over derogatie en nitraat blijven geheim[/url]