Deelnemers aan de stoppersregeling kunnen volgend jaar zonder problemen opnieuw starten met melken. De garantstelling van de bank van 1.200 euro per fosfaatrecht moeten ze dan echter terugbetalen. De meeste stoppers gaan echter definitief stoppen. Wie dat zijn en wanneer ze stoppen, wordt mede door de Rabobank geregisseerd.
De stoppersregeling is een vrijwillige regeling. Toch wijzen verschillende signalen erop dat banken invloed hierop uitoefenen. Onder andere bij LTO beklagen leden zich over de opstelling van banken. Uit die klachten blijkt dat melkveehouders zich onder druk gezet voelen om te stoppen. Ook komen geluiden uit het veld dat baken dringende adviezen geven over het tijdstip waarop het bedrijf verkocht moet worden.
De bank doet dit om te voorkomen dat de grondprijs in een bepaalde regio niet te snel, te veel onder druk komt en daarmee in waarde daalt. Als er dichtbij elkaar meerdere melkveehouders tegelijkertijd stoppen, kan dat immers het geval zijn. Dat is nadelig voor de stoppende melkveehouder, maar ook voor de waarde van het onderpand van de financier.
Bij ABN Amro komt dit niet voor, benadrukt Pierre Berntsen van die bank stellig. ‘Het zit niet in onze aard om te regelen wie stopt en wanneer.’ De top van de Rabobank sprak zich bij monde van Ruud Huinre, Directeur Agro van de Rabobank, vorig jaar september duidelijk anders uit. Hij stelde toen in verschillende media dat de bank bij verkoop het belang van de stopper hoort te dienen en dat betekent soms dat even wachten met verkopen een nuttig instrument kan zijn. Het vergroot de kans van slagen van de stoppersregeling.
Opgeteld 2.400 euro per koe
Op 20 februari start de 1e ronde van de stoppersregeling. De premie die de Staat beschikbaar stelt in deze ronde is 1.200 euro per melkkoe. Deze inschrijfronde blijft in principe open tot 3 maart. Tenzij het geld dat beschikbaar is voor de 1e ronde, 12 miljoen euro, eerder overschreven wordt. ‘In dat geval opent er snel een tweede ronde’, licht Wiebren van Stralen van LTO desgevraagd toe. ‘Wel voor een iets lager bedrag. Het is net als bij een concert. Wie het eerst komt, kan de tickets op de voorste rij bemachtigen.’
12 miljoen euro en 1.200 euo per koe, betekent financiering voor 10.000 koeien. Dat zijn 100 boeren met 100 koeien of 200 boeren met 50 koeien. Alle inschattingen zijn dat in totaal zeker meer dan 500 melkveehouders gebruik willen maken van de stoppersregeling. Dat de regeling wordt overschreven in de 1e ronde is dan ook bepaald niet ondenkbaar. In totaal is er 50 euro miljoen beschikbaar. Mocht er meer nodig zijn omdat er overschreven wordt, dan gaan LTO en NZO alles op alles zetten om de pot uit te breiden, zegt Van Stralen.
Voor een stopper ligt er naast de 1.200 euro per koe aan premie van de Staat, nog zo’n bedrag klaar vanuit de banken. Die staan garant voor 1.200 euro per fosfaatrecht. Deze 1.200 euro wordt vlot na de start van de regeling al uitgekeerd aan de ingeschreven stoppers.
Als de fosfaatrechten in 2018 een feit zijn, moet dit bedrag terugbetaald worden. Mochten de fosfaatrechten meer opbrengen, dan is het verschil voor de stopper. Is de opbrengst per fosfaatrecht lager dan 1.200 euro, dan staan de banken voor dit verschil. Dé banken zijn Rabobank, ABN Amro en ING. Deze drie banken tekenden voor de garantstelling. Bijna alle melkveehouders hebben een financiering bij een van deze banken. Een enkeling die bij ASR of Triodos Bank een lening heeft lopen, kan theoretisch buitenboord vallen.
Of de banken hun ‘lening’ per fosfaatrecht voor een bepaalde datum in 2018 terugeisen, is nog niet duidelijk. Details over en formalisatie van de stoppersregeling worden in de week van 13 februari verwacht.
Opnieuw beginnen in 2018
Melkveehouders die meedoen aan de stoppersregeling kunnen volgend jaar gewoon weer koeien gaan melken. Wettelijk is er namelijk niets wat hen daarvan kan weerhouden. Volgens Wiebren van Stralen is dat echter ook geen enkel probleem binnen de fosfaatwetgeving. ‘Het reductieplan geldt voor 2017. Iedere stopper draagt bij aan het verlagen van de fosfaatproductie. In 2018 zorgen de fosfaatrechten voor de begrenzing. Als een stopper zijn rechten niet wil verzilveren, melkt hij of zij dus gewoon opnieuw koeien, al zullen er dan wel nieuwe dieren aangeschaft moeten worden.’
Een enkeling wil wellicht het bedrijf doorzetten met een aantal van de beste koeien. Het geeft sowieso veel emotie bij veel stoppers dat de beste dieren nu naar de slacht verdwijnen, bij deelname aan de stoppersregeling. Van Stralen heeft nog een tip om dat eventueel te ontlopen: ‘Ruil je beste dieren om met de buurman z’n ondereind van diens veestapel. De stoppersregeling geldt per koe. Een goede of slechte, dat maakt niet uit. Ook als je definitief stopt, is dat wellicht een mogelijkheid om de goede dieren niet echt weg te hoeven doen.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873326/Onverwachte-regisseur-in-stoppersregeling-melkvee-]Onverwachte regisseur in stoppersregeling melkvee[/url]
Eindelijk eens een bank die het durft te spelen zo het hoort.
Geld krijgen om te stoppen!!!!!
Belachelijk.
jaren is de sector door Gerrit Braks de hand boven het hoofd gehouden
Jaren in een natte droom geleefd.
Geld toe gekregen om stallen te saneren/slopen
Zoogpremie slachtpremie premie op premie op premie.....
Gouden jaren beleefd een paar jaar slecht,en daar komt de regering weer over de brug voor de veehouderij.
Je moet dit eens aan iemand uit proberen te leggen op een feestje ik spreek regelmatig mkb-ers die snappen dit niet.
waarom meet men met 2 maten??? wij hebben jaren zat gehad dat we de peen/uien terug op het land moeten rijden kost bakken met geld wie helpt ons??? altijd eigen broek op moeten houden .als wij stoppen krijgen wij dan ook geld van het rijk en de bank???
akkerbouwer schreef:waarom meet men met 2 maten??? wij hebben jaren zat gehad dat we de peen/uien terug op het land moeten rijden kost bakken met geld wie helpt ons??? altijd eigen broek op moeten houden .als wij stoppen krijgen wij dan ook geld van het rijk en de bank???
Ik ben ook akkerbouwer denk het rijk niet nodig te hebben en daar ben ik juist trots op.
Ik zou niet graag ruilen met een melkveehouder zowel financieel als wat werk betreft niet