Voorspelling van Arla Foods

Flinke stijging zuivelprijzen bij een harde brexit

3 April 2017 - Kimberly Bakker

Melk-, kaas- en roomprijzen gaan flink stijgen als er geen handelsovereenkomst wordt gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daar waarschuwt zuivelfabrikant Arla Foods maandag, 31 maart, voor.

Die handelsovereenkomst moet er namelijk voor zorgen dat de prijzen van de import en export niet gebaseerd worden op de tarieven van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). 'Met die tarieven kan er niet meer vrij gehandeld worden', aldus Tomas Pietrangeli, managing director van Arla UK. 

Niet alleen gevolgen voor Arla, maar voor de gehele zuivelindustrie

Vrije verkeer van goederen in het geding
Tomas Pietrangeli: 'Het grootste gevaar vinden wij de beperking in het vrije verkeer van goederen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor ons, als bedrijf, maar voor de hele zuivelindustrie.'

Een harde brexit, zonder handelsovereenkomst, zorgt bij iedereen dus voor veel meer problemen. Dat is de grootste waarschuwing vanuit Arla. 'Wanneer er gehandeld gaat worden met WTO-tarieven rond de 36 pence (0,42 euro) kunnen we de markt wel sluiten. Als je kijkt naar de zuivelinvoer en -uitvoer is er een tekort van 25 pence (0,29 euro)', aldus Pietrangeli.

Britten lang niet zelfvoorzienend 
Het Verenigd Koninkrijk zal zichzelf niet kunnen onderhouden op het gebied van zuivel. 'In het Verenigd Koninkrijk hebben ze noch de middelen, noch de capaciteit om aan de vraag naar zuivelproducten vanuit de bevolking te kunnen voldoen', aldus de managing director van Arla UK.

Volgens de zuivelfabrikant zou dat tot gevolg kunnen hebben dat er gesproken wordt over termen als voedselinflatie. Echter, zou dat ook voor problemen met de aanbod en de kwaliteit van zuivelproducten kunnen zorgen. 

2,2

miljard

liter melk per jaar in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd

Arla heeft baat bij Verenigd Koninkrijk
Zuivelfabrikant Arla produceert ruim 2 miljard liter melk per jaar in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast hebben de agrarische ondernemers, leden van Arla, meer dan 500 miljoen pond in de Engels zuivelproductie en -keten geïnvesteerd. 

Tomas Pietrangeli: 'Het merendeel van onze producten op onze Engelse websites wordt gemaakt van Engelse melk.' De export vanuit het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen twee jaar zelfs met dubbele cijfers gestegen. Momenteel verstuurt Arla producten vanuit Engeland naar 69 landen. Een voorbeeld daarvan is UHT-melk dat naar China wordt geëxporteerd. Daarbij gaan er ook heel wat producten naar het Verenigd Koninkrijk toe, zoals Lurpak-boter uit Denemarken. 

Oneerlijke concurrentie
Pietrangeli geeft ook aan dat het verlies van de EU-subsidies een groot gevaar kan vormen voor de Britse melkveehouderij. 'Onze agrarische leden, uit het Verenigd Koninkrijk, moeten hierdoor niet alleen concurreren op de wereldmarkt, maar ook op de Europese markt. Daar komt nog eens bij dat de ondernemers op de Europese markt wel gebruik kunnen maken van de EU-subsidies.'

Toegang tot Europese arbeidsmarkt
Als laatste risicofactor noemt Arla nog de toegang tot de Europese arbeidsmarkt. 'Arla heeft maar een klein percentage niet-Britse werknemers. Ook de Britse agrariërs zijn afhankelijk van niet-Britse werknemers', aldus Pietrangeli. Wanneer de toegang tot de Europese arbeidsmarkt wordt beperkt, kan dat grote gevolgen hebben voor de boerenbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelinge in deze sector? Neem dan een 'Melk & Voer Pro-abonnement'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden