Melkprijs VS hoger

FrieslandCampina op drie in Europa

2 Juni 2017 - Herma van den Pol

April leverde het keerpunt op voor de kaasprijs, maar was nog te vroeg om iets te doen aan de melkprijs. Dit wordt nogmaals onderstreept door de Europese melkprijsvergelijking. Daarin zakt de gemiddelde melkprijs terug naar 33,03 euro per 100 kilo melk. FrieslandCampina pakt een derde plaats.

De gemiddelde betaalde melkprijs in de Europese melkprijsvergelijking van LTO komt over april uit op 33,03 euro per 100 kilo melk. Dit bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Daarbij hoort een jaarleverantie van 500.000 kilo melk. In vergelijking tot een jaar eerder is het een verbetering van 22 procent, maar wanneer de prijs afgezet wordt tegen die van een maand eerder, tekent zich toch een daling af van 0,24 euro. 

33,03

euro

gemiddelde melkprijs april

Arla en FrieslandCampina
FrieslandCampina weet over april, met een melkprijs van 35,02 euro, de derde plaats te bemachtigen. Net daaronder volgt Arla met een melkprijs van 34,16 euro. Over mei en juni neemt het verschil tussen de melkprijzen van FrieslandCampina en Arla verder toe. Dit met name doordat Arla over mei nog één euro van de melkprijs afhaalde. FrieslandCampina hield de prijs juist stabiel en verhoogt de prijs over juni met 0,75 euro. 

Binnen de melkprijsvergelijking trekken Müller en DMK net niet samen op. Wat ook geldt voor DOC Kaas. Müller betaalt 31,82 euro, DMK 31,33 euro, waarmee de verwerkers plaats 9 en 10 innemen. Hochwald komt met een melkprijs van 31,69 uit op plaats 12. 

Melkprijs VS valt op
Buiten de Europese Unie vallen voor de Verenigde Staten nog steeds op qua melkprijs, namelijk een prijs van 35,67 euro. Alleen in Zwitserland en Italië wordt namelijk meer voor de melk betaald. Emmi komt uit op 42,98 euro en Fonterra zet de melkprijs op 32,84 euro per 100 kilo melk. 

Bekijk ook de prijstrend van de laatste maanden

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden