Teken van herstel

EU verkoopt magere melkpoeder uit interventie

28 Juni 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Brussel wil de interventievoorraden van magere melkpoeder af bouwen. De Europese Commissie is akkoord gegaan met een Belgisch bod van €1.850 per ton voor een volume van 100 ton. Dit is zo’n 6% onder de marktprijs van dit moment.

Hiermee heeft Brussel voor de eerste keer dit jaar een prijs onthuld, waarvoor de voorraden verkocht mogen worden. Momenteel ligt er 350.000 ton magere melkpoeder opgeslagen in interventie die 18 maanden oud zijn. Dit is circa 17% van het jaarlijks verhandelde volume van magere melkpoeder en circa 1,6% van de Europese melkplas.

1.850

euro 

per ton magere melkpoeder 

De voorraden ligt de Europese melkmarkt zwaar op de maag. Het voorkomt namelijk dat de prijs van magere melkpoeder kan aantrekken. Daarom wil Europa de voorraden afbouwen. Dat Brussel akkoord gaat met een bieding, kan gezien worden als een herstel van de zuivelmarkt. Eind vorig jaar had de markt nog weinig interesse in het kopen van magere melkpoeder voor een minimum bedrag van €2.151 euro per ton. 

Niet zonder risico
Uiteraard kleven hier risico’s aan. Volgen Eurocommissaris Phil Hogan moet het in de markt zetten van magere melkpoeder uit interventie beheerst en gedegen gebeuren. "Het mag niet ten koste gaan van de melkprijs", aldus Hogan, die zegt geleerd te hebben van het verleden. Ook in 2009 lag er 250.000 ton magere melkpoeder opgeslagen in interventie.

Bronnen in Brussel bevestigen dat 21 van de 28 lidstaten akkoord zijn gegaan met de Belgische aanbesteding. 5 lidstaten stemden tegen, terwijl 2 lidstaten niet present waren bij de stemming. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 29 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875006/eu-verkoopt-magere-melkpoeder-uit-interventie][/url]
kunnen ze er geen Chocomel van maken?
Ard Eshuis 29 Juni 2017
Stuur maar naar de hongergebieden in Afrika ipv geld...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden