Voor zuivelsector

'Interventieverkoop is messteek in de rug'

14 Juli 2017 - Redactie Boerenbusiness

De European Milk Board (EMB) roept eurocommissaris Phil Hogan op te stoppen met het dumpen van melkpoeder op de Europese melkmarkt, waardoor melkprijzen danig worden gehinderd. Op 20 juni is de Europese Commissie daarmee begonnen. De melkpoeder is afkomstig uit de interventieregeling.

185

euro/ton

is het prijsniveau van melkpoeder uit de interventieregeling

Op 20 juni heeft de Europese Commissie 100 ton magere melkpoeder uit de interventieregeling verkocht tegen een prijs van €185 per 100 kilo. Volgens de EMB ligt dit prijsniveau beneden de echte waarde, waardoor de Europese en internationale zuivelmarkt negatief wordt beïnvloedt.
Daarnaast gaat het tegen het eigen statement van de EC in, dat als voornaamste doel heeft; balans op de markt en prijsherstel.

Messteek in de rug
Romuald Schaber, voorzitter van de EMB, is niet blij met de interventieverkoop, zo laat de organisatie in een persbericht weten. “Het is een messteek in de rug van de Europese melkproducenten en een desastreus teken voor andere spelers in de zuivelmarkt. Andere kopers kunnen nu blijven speculeren met goedkope melkpoeder. De melkprijzen, die juist herstellende waren, staan nu weer onder druk.”

Faire prijs is €335,00
Volgens de EMB mag melkpoeder alleen worden verkocht tegen een prijs die niet de prijsstabiliteit ondermijnt. Dat begint met productiekosten van 40 cent per kilo rauwe melk. Dit is de norm in landen als Frankrijk, Duitsland en België, die met de interventie te maken hebben. Daarbij komen transport-, verwerking- en marketingkosten. EMB raamt de prijs minimaal op €335,00 per 100 kilo melkpoeder. Om de enorme voorraad van 350.000 ton kwijt te raken moeten ook andere verkoopkanalen worden onderzocht, zoals die van de veevoerindustrie.

De EU moet het volume geproduceerde melk reguleren

Leren van je fouten
“De commissie moet van zijn fouten uit het verleden leren en begrijpen dat een interventieregeling geen stabiliteit brengt op de zuivelmarkt”, zegt Schaber. “Wanneer de melkprijzen op het huidige lage niveau blijven produceren melkveehouders louter meer melk om de cashflow op gang te houden. In het verleden is aangetoond dat een interventieregeling alleen effect heeft op de melkprijzen, omdat het de directe overproductie aanpakt. De EU moet daarom het volume beperken in de toekomst in plaats van simpelweg tekorten tijdelijk wegnemen. Dit vertraagt de echte oplossing voor het probleem.

Beleid EC is kortzichtig
Reden voor commissaris Hogan om de melkpoederverkoop toe te staan is de historisch hoge melkvetprijs. Volgens de EMB een slecht besluit. “Vet maakt slechts de helft uit van de melkprijs. De andere helft wordt gevormd door het eiwit, in andere woorden, de melkpoeder. Om melkprijzen te laten stijgen moet de prijs van melkpoeder ook op een acceptabel niveau zijn”, zo schrijft het in een brief aan Hogan. Blijft de EC melkpoeder tegen dumpprijzen aanbieden, dan overweegt de EMB gerechtelijke stappen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden