Blijkt uit Vlees Prijs Index

Biefstuk veruit het duurst in Zwitserland

25 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

Wie graag een stukje biefstuk eet, kan dat beter niet in Zwitserland halen. Uit Caterwings' Vlees Prijs Index is namelijk gebleken dat de prijs van rundvlees daar het hoogst ligt. Welke landen kan je nog meer beter vermijden?

De Vlees Prijs Index van Caterwings is gebaseerd op de vleesprijzen in de grootste steden van de voornaamste vleesmarkten. Daarna zijn deze gegevens vergeleken met het minimumloon in de bijbehorende landen. Op basis daarvan kon Caterwings bepalen hoeveel uur per week iemand moet werken om het vlees te kunnen aanschaffen.

43,07

euro

kost 1 kilo rundvlees in Zwitserland 

Zwitserland valt op
De Zwitserse vleesprijs steekt er met kop en schouders bovenuit. Een stukje biefstuk kost je in Zwitserland al gauw €43,07 per kilo. Dat is 149% van het wereldwijd gemiddelde. Uit de Vlees Prijs Index blijkt dat een inwoner van Zwitserland ruim 3 uur moet werken om dat stukje vlees te kunnen betalen. 

Zwitserland wordt gevolgd door Noorwegen. Echter, het land vormt geen concurrentie om die koppositie binnenkort over te nemen. In Noorwegen betaalt men voor 1 kilo biefstuk bijna €20 minder. Daarmee komt de prijs uit op €24,75. Een Noor moet daar, onder een minimumloon, bijna 2 uur voor werken. 

In Zuid-Korea betaalt men nog wat minder en kost 1 kilo biefstuk €18,77. Een Koreaan met een minimumloon met bijna 6 uur werken om dat stuk biefstuk te kunnen kopen.

Nederland relatief duur
In Nederland betalen we voor een biefstuk van 1 kilo €12,35. Daarmee zijn we redelijk duur ten opzichte van de rest van de wereld. Nederland staat namelijk op de veertiende plaats (van de 52 landen). Echter, de hogere minimumlonen in Nederland maken dat wij 'slechts' 2 uur hoeven te werken voor dat stukje vlees.

Waar is biefstuk juist goedkoop?
Ben je nou op zoek naar het goedkoopste stukje biefstuk, dan moet men in Oekraïne zijn. Daar betaal je €3,21 per kilo biefstuk. Echter, het blijkt dat de minimumlonen in dat land ontzettend laag liggen, want een inwoner moet maar liefst 10 uur werken om dat stukje vlees te kunnen betalen. Daaruit blijkt tevens dat vlees behoorlijk kostbaar is voor de inwoners van Oekraïne.

Wat opvalt is dat de inwoners van India bijna 1 hele dag moeten werken om een stukje biefstuk te kunnen kopen. Dit terwijl het vlees daar goedkoop is, namelijk slechts €4,10 per kilo. Daarmee staat het land op de een na laatste plaats. Dat zou logisch te verklaren zijn, omdat vooral visproducten in India populair zijn.

112

kilo

vlees wordt jaarlijks gegeten door 1 Australiër

Meeste vlees gegeten in Australië
De inwoners van Australië zijn de grootste vleeseters. Daar eet 1 persoon gemiddeld 112 kilo vlees per jaar. De populairste producten in dat land zijn rundvlees en lamsvlees. Op plaats 2 en 3 staan Nieuw-Zeeland en Oostenrijk, met respectievelijk 106,4 en 102 kilo per jaar. 

Nederland eet, ten opzichte van de nummer 1, een stuk minder vlees. Wij Nederlanders consumeren jaarlijks 85 kilo vlees per persoon en komen daarmee op de vijftiende. Daarbij blijkt dat vooral kippenvlees en rundvlees populair zijn onder de Nederlanders. 

Zwitserland is, qua consumptie, flink gezakt in deze lijst. Het land consumeert 74,4 kilo vlees per jaar en eindigt daarmee op de zevenentwintigste plek. Het land waarin het minste vlees wordt gegeten is India. Daar is de consumptie van vlees slechts 4,4 kilo per persoon, per jaar. Het land staat dan ook op de laatste plaats. 

Dit is een coproductie, mede-auteur is Bart-Jan van Zandwijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden