Activisten van Greenpeace hebben het op beregeningsinstallaties in Nieuw-Zeeland gemunt. Door te investeren in beregeningstechniek kunnen melkveehouderijen verder uitbreiden, wat in de ogen van de organisatie desastreus is voor de waterkwaliteit. De agrarische sector ziet dat echter heel anders.
Op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland wordt momenteel gewerkt aan een enorm plan om boeren over voldoende beregeningswater te laten beschikken. Op dit ‘Central Plains Water’ plan heeft Greenpeace het gemunt. Vrijdag 25 augustus sloten activisten zich uit protest op in de pijplijn, die water vanuit de Alpen naar het vruchtbare landbouwgebied moet voeren.
Minder grondwater gebruiken
De overheid draagt 480 miljoen NZ-dollar bij aan het programma, omgerekend €289 miljoen. Volgens Irrigation NZ, een organisatie die de ontwikkeling van beregeningstechnologie in het land promoot, komen de plannen en activiteiten juist de eisen van Greenpeace tegemoet. Dat zegt directeur Andrew Curtis van Irrigation NZ. Het leidingnetwerk zorgt ervoor dat overtollig smeltwater uit de Alpen naar de Central Plains wordt gebracht, zodat in die regio niet langer grondwater wordt onttrokken voor beregening.
In de eerste 2 seizoenen van het project is 60 miljoen kuub water verpompt. Dat is een opschaling van 45 miljoen kuub voor nabijgelegen regio's volgt.
Conclusies Greenpeace onjuist
Greenpeace' claim, dat meer beregening leidt tot een verdere intensivering van de melkveehouderij, is volgens Curtis onjuist. Circa 50% van de bedrijven in de Central Plains-regio zijn gemengde bedrijven, die naast akkerbouwgewassen ook vleesvee en schapen houden en in de wijnbouw actief zijn.
"Greenpeace concludeert dat de melkveehouderij direct in verband staat met waterverontreiniging. Dat is onjuist", oordeelt Curtis. "Melkveebedrijven hebben sinds vorig jaar met aangescherpte bemestingsnormen te maken. De uitspoeling wordt strikt gecontroleerd, waaronder de uitspoeling van meststoffen. Inmiddels zijn meer dan 3.000 bedrijven bij deze plannen aangesloten. Bedrijven die willen groeien zijn verplicht om actie te nemen op het gebied van uitspoeling. Ongeveer 70% van alle bedrijven gebruikte in 2016 een techniek om het waterverbruik en de toediening te reguleren. Dat was 5 jaar terug slechts 20%."
Belasting op beregening
"Door alle investeringen in pijpleidingen en techniek, die helpt om minder water te gebruiken, is het waterverbruik ongeveer 20% per jaar gedaald", zegt de man van Irrigation NZ. Volgens de directeur kost het echter nog jaren voor de voordelen terug te zien zijn in de natuur en waterkwaliteit. Daarvoor is te laat actie ondernomen.
Boeren die beregenen krijgen in de toekomst mogelijk met een belasting op water te maken. Voor de 6.000 aanwezige beregeningsinstallaties in de regio Canterbury betekent dat 40 miljoen NZ-dollar per jaar. Geld dat wordt geïnvesteerd om schoner water op te leveren. Hoe het geld exact moet worden besteed, is nog een politiek discussiepunt.
Probleem ligt niet bij de landbouw
Het grootste probleem ligt volgens Curtis bij illegale lozing van afvalwater. Vooral in dichtbebouwde gebieden is de waterkwaliteit daarom slecht. Niet op het platteland. Volgens Greenpeace worden 34.000 personen in de regio Canterbury jaarlijks ziek door vervuild water. "Officiële cijfers komen niet verder van 8.600 voor heel Nieuw-Zeeland", aldus Curtis. De overheid beschrijft echter niet waar het water vandaan komt.
De beregeningsman geeft de activisten het advies om zich te richten op het illegale afvalwater dat wordt geloosd en de waterkwaliteit rond steden. Hij realiseert zich zelf al dat dit geen haalbaar doel is. "Het past niet in het plaatje van Greenpeace, omdat ze de melkveehouderij en beregening zien als oorzaak van alle problemen. Een zeer simplistische benadering van een complex probleem en feitelijk onjuist."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.