LTO en NZO pleiten

'Pilot voor Kringloopwijzer is noodzaak'

8 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) willen dat de Kringloopwijzer grootschalig wordt getest in 2018 op diverse type melkveebedrijven.

Uit de pilot moet blijken of de Kringloopwijzer als verantwoordingssysteem voor de productie van stikstof en fosfaat gebruikt kan worden gebruikt vanaf 2019. De NVWA heeft twijfel of de Kringloopwijzer voldoende fraudebestendig is. 

Vervanger voor de BEX
De Kringloopwijzer geeft inzicht in alle mineralenstromen die op het melkveebedrijf plaatsvinden. Het huidige systeem van Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX) kijkt echter alleen naar de stikstof en fosfaatproductie van de koe. Uiteindelijk moet de BEX worden vervangen door de KringloopWijzer.


Niet voldoet
Minister Kamp liet donderdag 7 september in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Kringloopwijzer nog niet voldoet aan de gestelde eisen. Daardoor wordt de Kringloopwijzer nog niet goedgekeurd om te gebruiken als geldig systeem voor het verantwoorden van productie. De mogelijkheid voor een grootschalige pilot laat hij over aan een nieuw kabinet.

Een grootschalige pilot van de Kringloopwijzer in 2018 is noodzakelijk

Beter dan de standaardnorm
LTO en NZO dringen daarom nu aan op een pilot in 2018. Juist door de komst van fosfaatrechten in 2018 is het voor melkveehouders belangrijk om aan te tonen dat zij efficiënt met mineralen omgaan en dus minder produceren dan de standaardnorm. Dit scheelt hen in het eventueel bijkopen van fosfaatrechten.

Borging
LTO en NZO vinden het terecht dat de overheid meer eisen stelt aan een goede borging van de cijfers. Zij stellen dat de afgelopen jaren hard is gewerkt om de Kringloopwijzer goed te laten werken. De Kringloopwijzer maakt gebruik van gegevens uit de centrale databank van ZuivelNL. 


LTO en NZO verwachten dat de Kringloopwijzer een belangrijk instrument wordt dat inzicht geeft in milieuprestaties van de zuivelsector en vooral de individuele bedrijven. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 11 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875834/pilot-voor-kringloopwijzer-is-noodzaak][/url]
kring loop voegt niks toe.en de derogatie komt hoop ik toch niet weer .probleem opgelost.
dit geeft nog eens een administrative verlichting.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden