Per 1 januari 2018

Zuivel faseert grup- en aanbindstallen uit

9 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 2 reacties

Melkveehouders met grup- of aanbindstallen mogen vanaf 1 januari 2018 niet meer uitbreiden of nieuwbouwen, omdat dit type niet diervriendelijk is. Dat hebben de zuivelondernemingen besloten.

De zuivelondernemingen nemen geen nieuwe melkveehouders met een grup- of aanbindstal aan. Melkveehouders met zo'n typestal mogen nog wel doorgaan met het leveren van melk. Dat stelt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Met deze maatregel willen we grupstallen uitfaseren

Dierenwelzijn verbeteren
Duurzame Zuivelketen heeft als doel om het dierwelzijn op melkveebedrijven te verbeteren. Vanuit dat standpunt neemt de NZO deze maatregel. De voorgestelde maatregel moet nog worden bekrachtigd door de leden van de zuivelcoöperaties. 

Alleen voor uitbreiders en nieuwkomers
De maatregel moet vanaf 1 januari 2018 gelden. "Een verbod is te kort door de bocht. We willen deze stallen uitfaseren", zo laat René van Buitenen van NZO weten. "Het is een plan en dat ligt nu bij de leden van de coöperaties."

Bedrijven die nu plannen hebben, zouden dus volgens de regel geen melk meer mogen leveren. "Het is aan de zuivelonderneming om over dit soort situaties te beslissen. Ik heb echter nog geen idee om hoeveel bedrijven, die getroffen gaan worden, het daadwerkelijk gaat", stelt Van Buitenen.

Kwestie speelt al langer
Toenmalig staatssecretaris Dijksma zei eind 2014 nog niets te zien in een verbod op grupstallen. In de biologische sector is als sinds 2016 een verbod op grupstallen met meer dan 10 melkkoeien. Toch denkt de NZO daar nu anders over.

In 2016 werden nog 1.223 grupstallen gebruikt voor het melken van koeien. In 2017 zijn dat er nog 1.137. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM), gepubliceerd op 8 oktober 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ton Westgeest 10 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876134/zuivel-faseert-grup-en-aanbindstallen-uit][/url]
'FC wil verbod bouw of uitbreiding grupstal', Hoe is het mogelijk bijna een half miljoen uitgeven aan een of ander flut onderzoek in Miramar en heeft de zuivelreus iets uitgegeven aan een onderzoek naar de verhouding, ongelukken ligboxenstal / grupstal??? Als je de koeien met gebroken poten, uit elkaar gegleden, gekraakt tussen de boxen en gewoon verongelukt gaat vergelijken met de grupstal dan kom je tot de ontdekking dat je ze alleen op de grupstal moet melken. Maar nee de zuivel struikelt weer over elkaar heen om te doen wie het duurzaamste is.... en laten zich weer uitspelen door de dierenbescherming etc. Ik kan me al voorstellen wat het volgende is als de grupstal weg is: de boeren die een koe hebben die uitgegleden is: 1 punt aftrek, gebroken poot: 2 punten aftrek, kalf meegetrokken door de mestschuif: 3 punten aftrek en koe zich opgehangen aan het voerhek: 5 punten aftrek. Conclusie geen duurzame melk meer dus niet meer leveren!
Het is mij te veel werk maar anders zou ik ze allemaal op de grupstal hebben, dik in het stro......
voor niks melker 10 Oktober 2017
Ik ben het helemaal met Ton eens ,grupstal is nog niet zo verkeert maarja bij FC zitten er zoveel op kantoor moeten allemaal wat onzin uitkramen bah.
Piet 10 Oktober 2017
Er is niks mis met de grupstal, in de ligboxenstal verongelukken koeien vooral bij tochtigheid door uitglijden, ook veel gemak voor de insiminator, alleen de boer moet betere tochtigheids controle doen maar daar is meestal te weing tijd voor.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden