5 vragen aan Jochem van der Starre

'Brief van FrieslandCampina is goede zet'

23 Oktober 2017 - Sjoerd Hofstee - 17 reacties

Melkveehouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze serie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan melkveehouder en RFC-ledenraadslid Jochem van der Starre (37) uit Slootdorp.

Hoe staat uw bedrijf er, qua omvang en groeiplannen, voor?
"In maatschap met mijn vrouw, run ik een bedrijf waar we 165 melkkoeien houden en 90 stuks jongvee. We leveren dit jaar zo’n 1,7 miljoen kilo melk aan de fabriek. Bij het bedrijf hoort 62 hectare gras, 22 hectare maïs, 14 hectare suikerbieten en 5 hectare luzerne. In ruil voor maïsland, verhuur ik 5 hectare voor aardappelen en 10 hectare voor tulpen."

Komend jaar niet veel ruimte voor extra vee

"Binnen onze studiegroep ben ik onlangs wat gaan rekenen en kwam ik erop uit dat er, binnen mijn fosfaatreferentie, komend jaar niet veel ruimte is voor extra vee. Eventueel kan het aandeel jongvee in 2018 nog wat omlaag, ten gunste van wat extra koeien. Echter, door het jongveegetal lukte dat dit jaar niet."

Was u verrast door de brief van FrieslandCampina (RFC), waarin zij waarschuwen de ambitie als melkveehouders in de hand te houden?
"Verrast was ik wel een beetje. In zoverre dat ik niet wist dat deze brief zou komen. Als ledenraadsleden waren wij niet ingelicht, maar dat geeft ook niet. We dringen vanuit de ledenraad er ook op aan om transparant te zijn. Zo heb ik eerder ook aangegeven dat het een goede zaak is om collega’s erop te wijzen goed te rekenen. Dat was omdat ik binnen de studiegroep tot de conclusie was gekomen dat meer melken niet past. En dat is dezelfde conclusie die ik van veel collega’s hoor. Uit de enquête blijkt echter een grote ambitie onder de leden van RFC om meer te melken."

U vindt het versturen van de brief dus een goede zet?
"Absoluut. Ik vind ‘m terecht en ben er blij mee. Het doel is om een standstill, zoals vorig jaar, te voorkomen. FrieslandCampina doet haar best om alle melk te verwerken en te verwaarden, daar dringt de ledenraad ook op aan. Echter, het is logisch dat iedereen er belang bij heeft dat de aan te voeren melk gespreid naar de fabriek komt. Nu er signalen zijn dat dat wellicht iets scheef loopt, is het goed om tijdig te waarschuwen. Vorig jaar, toen er wel een standstill werd ingesteld, schortte het daar aan. Uit die les is nu lering getrokken. Niet als ledenraadslid, maar gewoon als melkveehouder, vind ik het heel positief dat er tijdig aan de bel wordt getrokken.
Theoretisch kan dit volgend jaar weer spelen, dat klopt. Om te zeggen of er daarom andere instrumenten nodig zijn binnen de fabriek om de aanlevering te sturen, is het nog te vroeg. Dat is iets om volgend jaar rustig en gedegen te bespreken."

We leveren aan een prachtige fabriek

Ledenraadsleden van RFC worden nog wel eens voor ‘ja-knikkers’ uitgemaakt, raakt u dat?
"Ik hoor en lees natuurlijk ook wel dat wij soms voor ‘ja-knikkers’ richting bestuur en directie uitgemaakt worden. Dat is niet leuk. Maar juist daarom wil ik graag dan mensen contact leggen als ze vragen hebben en roep ik hen op om vooral naar de ledenbijeenkomsten te komen. Leden mogen mij altijd bellen of anderzijds aanspreken. Ik nodig hen ook vooral uit dat te doen. Na het verschijnen van de brief is dat echter nog niet gebeurd. Als boer zijnde hebben we een prachtig beroep en leveren we aan een prachtige fabriek. Ik vind dat we ons moeten verbinden en niet de verschillend uitvergroten. Als ledenraadsleden doen wij in ieder geval ons stinkende best en dat mogen de collega’s ook van ons verwachten."

Hoe denkt u dat uw eigen bedrijf er, binnen het fosfaatrechtenstelsel, over 5 jaar voor staat?
"Dat is erg lastig te zeggen. Op het bedrijf zijn de afgelopen jaren zaken ook anders gelopen dan ik 5 jaar geleden dacht. Wel is er nog ruimte in de stal. Er lopen nu 165 melkkoeien en er kunnen 190 in. Die plaatsen zijn gebouwd om benut te worden. Het is daarom reëel om te verwachten dat dat over 5 jaar zo is. Maar dat hangt ook van de prijs af van fosfaatrechten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Boer Harms 23 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876291/brief-van-frieslandcampina-is-goede-zet][/url]
Jammer dat al die grote jongens perse de stal vol
Moeten hebben en zo de kleine gezinsbedrijven het brood uit de mond stoten. Nooit genoeg, gek he dat de fosfaatrechten zo onbetaalbaar worden.
Jos Geerts 23 Oktober 2017
165 koeien en 14 ha suikerbieten is voldoende voor meer dan 2 gezinsinkomens. Dit soort bedrijven maakt het gezinsbedrijf kapot!!!
CBOS 23 Oktober 2017
Eerlijke en open reactie van Jochem als ledenraadslid, mooie oproep tot gesprek en contact; jammer dat anderen hierop dan reageren met jaloerse gevoelens- ga het gesprek aan!
Ton Westgeest 23 Oktober 2017
"Nu er signalen zijn dat dat wellicht iets scheef loopt, is het goed om tijdig te waarschuwen."
Die signalen waren er zes jaar geleden al Jochem....Daar hadden we geen brief van RFC voor nodig.
De RFC zei toen: we gaan alle melk die geproduceerd wordt verwerken.
De bank zei: voor 150 koeien bouwen, nee alleen als je voor 250 koeien bouwt krijg je financiering.
LTO zei: boeren met 80 koeien doen er in de toekomst niet meer toe.
De politiek heeft het ook laten gebeuren met regeltjes die beter te bekostigen zijn met een groot bedrijf, ook makkelijker te controleren....
Ik denk eerder dat het een voorop gezet plan is om de sector schaalvergroting op te dringen. Net als de bedrijven in de kalversector moeten groeien om toekomstperspectief te houden, zo willen ze dat ook met de melkveehouderij....
En dan zeggen ze er wel bij, zonder meer dieren! Dan is er maar een conclusie, de rest moet kapot!!!!
Tante alie 23 Oktober 2017
Boer harms en jobs Geerts hebben gelijk, niets aan toe te voegen, en cbos ; dit heeft NIETS met jaloezie te maken.
Abonnee
Ronnie 23 Oktober 2017
Friesland Foods moet de melk verwaarden van zijn leveranciers en als ze al in de war raken van 10% meer dan moet je afvragen of deze company wel de juiste leiders heeft.
Keurtjens is wat mij betreft al lang afgevallen. Door zich te bemoeien met de fosfaatreductie zonder een antwoord te hebben op de knelgevallen heeft hij zich volledig gediskwalificeerd. Ik hoop de dat derogatie word afgeschoten. In ieder geval weer gelijk speelveld voor één ieder.
Trouwens het predicaat Koninklijke (Royal) kan de cooperatie beter weer inleveren na deze wanprestaties.
tinus 23 Oktober 2017
wij, van wc-eend...
anton 23 Oktober 2017
zijn er nog meer leden die de brief waarover men praat van rfc niet ontvangen hebben
bert 23 Oktober 2017
Als je 165 koeien heb, hoef je inderdaad niet meer te groeien. Dit is al meer dan genoeg voor een gezins bedrijf.
Maar als je nog geen 165 koeien heb dan moet je wel groeien of je moet stoppen. Dat zij de enige keuze's. Voor deze boeren zeggen Jochem en FC dat ze dus moeten stoppen. Voor groeiers is geen plek meer.

nou, bedankt, leiders van de club
tinus weer 23 Oktober 2017
Anton er is geen brief gestuurd, alleen een mail
tem 24 Oktober 2017
ronnie goed geschreven.
Abonnee
erik 24 Oktober 2017
@Ronnie, 10% van veel is al gauw teveel om af te zetten tegen een fatsoenlijke prijs. Wat voor gezeik hebben we niet gehad toen de melkprijs (te) laag was, of heeft de gemiddelde melkveehouder een zeer kort geheugen? Toen was het alleen klagen en nu is het weer niet goed, jullie leren het nooit
Abonnee
Ronnie 24 Oktober 2017
Erik, de lage melkprijs had zijn oorsprong in vele facetten van de wereldmarkt.
Maar maak een staffeling. De eerste 500.000 kg A prijs, de volgende 500.000 B prijs en daarna een C prijs.
Gaat mij één ieder gelijke speelveld.
Abonnee
Dirk(melk) 24 Oktober 2017
En Ronnie, dan geen fosfaatrechtenwetgeving per 01-01-18 invoeren, met het afgesproken fosfaatplafond bekijken ze het ook maar in Brussel en datzelfde geldt voor die derogatie ??
Ik denk dat je voor een gelijk speelveld toch buiten onze landsgrenzen moet gaan kijken.
Niels 25 Oktober 2017
Erik, Als rfc de wereld markt prijs denkt te kunnen bepalen hebben ze het goed mis en mogen ze terug naar school! Ze moeten gewoon de melk verwaarden voor de hoogste prijs. De productie zal blijven stijgen dus ze moeten nu gewoon eens gaan bouwen.
jb 26 Oktober 2017
We zullen het gemiddelde moeten nemen over 5 jaar daar zullen we het mee moeten doen( 35 cent)
Robert 31 Oktober 2017
Goeie zet!

Eerst dreigen met standstill en dan de prijs voor November ongewijzigd houden.

Ben benieuwd wie er minder gaat melken bij deze prijzen.
peter 31 Oktober 2017
Alle melkveehouders die geen belang bij derogatie hebben moeten volop melken gaan dat de derogatie NIET doorgaat,Zodat er géén fosfaatrechten (geld bubbel) komen. Dan Heeft Den HAAG pas echt een probleem en zullen ze met geld over de brug MOETEN komen om reductie te verkrijgen!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden