Voor rundveedrijfmest

Mestprijzen in twee jaar tijd niet zo laag geweest

8 Januari 2018 - Esther de Snoo

De mestafzetkosten voor rundveehouders waren in 2017 lager dan in de voorgaande 2 jaar. De ophaalbijdragen van rundveedrijfmest laten duidelijk een dalende lijn zien, zowel in mestregio zuid als in regio midden. De prijs van mestverwerkingsovereenkomsten daalt vanaf begin november.

De grootste prijsdaling was in regio midden. Betaalden rundveehouders in regio midden in september 2016 €21,30, 1 jaar later is dit €15,20. Dat is een prijsdaling van bijna 27%. In regio zuid is de daling kleiner. De prijs van rundveedrijfmest zakte daar, ten opzichte van vorig najaar, met 21% tot €16 per kuub.

Mestverwerking heeft drukkend effect op markt

De reden van de prijsdaling is de toenemende verwerkingscapaciteit in de regio’s midden en oost. Hoewel hoofdzakelijk varkensmest wordt verwerkt, heeft de mestverwerking toch een prijsdrukkend effect op de reguliere markt. Daarbij was ook het aanbod van mest dit jaar kleiner. Tegelijkertijd kon de mest wel vlotter uitgereden worden. Vorig jaar belemmerden weersomstandigheden het uitrijden, waardoor het aanwendseizoen zeer kort was. Dit jaar is er al veel drijfmest in het voorjaar uitgereden.

Grillig prijsverloop in 2017
Het verloop van 2017 is enigszins grillig te noemen. Rundveedrijfmest was bij de start van 2017 het duurst in regio midden. De gemiddelde prijs lag in januari rond de €20 per kuub. Dat is €1 per kuub meer dan de gemiddelde prijs in regio zuid. Pas medio april zakte de gemiddelde prijs van rundveedrijfmest in regio midden onder die van regio zuid. Het voordeligst is de mest halverwege augustus. Het prijsverschil tussen zuid en midden ligt dan rond de €0,80 per kuub.

De mestprijzen lopen sinds augustus weer op. De stijging is het sterkst in regio zuid. De veehouders in deze regio betalen bijna net zoveel als aan het begin van het jaar. De regio’s Tilburg en Uden zijn het duurst. Daar betalen de rundveeboeren gemiddeld €20 per kuub. Dat is €4 per kuub meer dan begin augustus. De rundveehouders betalen steeds meer om hun mest af te voeren. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat het aanbod oploopt. Dit terwijl de afzetmogelijkheden zeer beperkt zijn. Het zet de markt en dus ook de prijs onder druk.

Sterk verschil in regioprijs
De ophaalbijdragen voor rundveedrijfmest lopen dit najaar behoorlijk uiteen. Veehouders in regio midden betalen per saldo enkele euro’s (per kuub) minder dan de zuidelijke rundveeboeren. De ophaalbijdragen in regio midden zijn nagenoeg gelijk aan het 5-jarige gemiddelde en bevinden zich begin november rond de €17 per kuub. Regio Barneveld is het duurst met €18,50 per kuub. De prijzen in het gebied Markelo liggen €2 lager.

De reden van het prijsverschil is dat er in het zuiden onverwachts en aanhoudend veel aanbod is van rundveedrijfmest en dat de afzetruimte minimaal is. Distributeurs geven aan voldoende mest te hebben om de opslagen vol te rijden.

Handel in VVO's komt vrij laat op gang

Prijzen gemiddeld lager dan 2016
Hoewel de mestprijzen in regio zuid dit najaar sterk stegen, liggen de rundveedrijfmestprijzen tot begin november iets lager dan vorig jaar. Het verschil is minimaal: circa €0,30 per kuub. In regio midden liggen de prijzen fors lager dan in 2016: gemiddeld €2 per kuub. De gemiddelde prijs in regio midden is in 2017 (tot week 45) gelijk aan het 5-jarig gemiddelde.

De handel in VVO’s komt in de nazomer langzaamaan op gang. Dit is vrij laat in vergelijking tot de voorgaande jaren. De verwachting is dat vooral rundveehouders hun mestboekhouding in orde moeten maken en daarvoor aangewezen zijn op VVO’s. Zij zullen hiermee starten wanneer de maïs in de kuil zit en deze de rekening betaalt.

De prijs van vervangende verwerkingsovereenkomsten was zeer stabiel. De waarde is medio september ongeveer €1,15 per kilo fosfaat. Vanaf de tweede week van november dalen de mestverwerkingsprijzen. De handelaren merken meer beweging op de markt. De prijzen van VVO's, 3PO's en Code 61-overeenkomsten liggen tussen €1,10 en €1,13 per overeenkomst.

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Zuivelmarkt De Analyse 2017'. Klik hier om het magazine alsnog te ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden