Pilot KLW uitbreiden

'Extra beloning voor boeren die het goed doen'

29 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 3 reacties

Nevedi wil dat Nederlandse melkveehouders extra worden beloond door het ministerie, omdat zij met het voerspoor hebben bijgedragen aan de fosfaatreductie.

De leden van Nevedi hebben vanaf 2012 een voerspoor opgezet om de fosfaatproductie te verlagen. In dat voerspoor is de norm voor bruto fosfor in de afgelopen jaren geleidelijk teruggebracht tot 4,3 gram per kilo voer. Dit heeft bijgedragen aan het behalen van het fosfaatreductiedoel in 2017.

Voerspoor zorgt voor een reductie van meer dan 1,7 miljoen kilo

Voerspoor heeft gewerkt
In de loop van 2017 werd duidelijk dat, door extra inzet van de melkveehouders en hun voerleveranciers, het doel van 1,7 miljoen kilo fosfaat gehaald zou worden. Goed nieuws, want de druk was groot en het was niet zeker of alle onderdelen van het maatregelenpakket zouden slagen.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat het resultaat van het voerspoor veel verder dan 1,7 miljoen kilo. Melkveehouders die meewerken, hebben duurder voer besteld. Hierin zit minder en/of beter benutbaar fosfor en zijn minder grondstoffen beschikbaar. Dat maakt het voer duurder. Henk Flipsen, directeur van Nevedi: "Mede dankzij het voerspoor zijn er nu fosfaatrechten gekomen en maken we weer meer kans op behoud van de derogatie. Dat moet meer worden beloond."

Hoe dan?
Nevedi pleit voor een uitgebreidere mogelijkheid voor deelname aan de pilot van de Kringloopwijzer. Flipsen: "Er doen nu circa 700 bedrijven met de pilot mee. Wij hebben ingeschat dat dit 250.000 kilo extra fosfaatruimte gaat kosten. Echter, nu we als voersector miljoenen kilo’s hebben bespaard, krijgen we slechts 250.000 kilo terug. Daarom vinden wij dat meer boeren mee moeten kunnen doen. Echter, we moeten natuurlijk wel voorkomen dat we weer door het fosfaatplafond schieten."

Nevedi is blij met de erkenning van de resultaten en de inzet van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in Brussel. Flipsen spreekt wel de zorg uit of de fosfaatruimte voldoende beschikbaar wordt gesteld. "Er moet stevig worden onderhandeld voor de Nederlandse melkveehouders."

250

duizend

kilo extra fosfaatruimte kost de pilot

Meer voordeel voerspoor?
"Het voordeel van het voerspoor via Nevedi is nu maximaal bereikt", stelt Flipsen. "Meer voordeel is moeilijk haalbaar, maar Nevedi blijft doorgaan met het voerspoor. Dit om te voorkomen dat het gehalte weer gaat stijgen. Er kan nu alleen nog extra fosfaatreductie worden behaald op individueel niveau, bijvoorbeeld via de Kringloopwijzer, niet meer via het collectief."

Als de pilot van start gaat
Als de pilot Kringloopwijzer van start gaat, zal waarschijnlijk een maximum van 7,5% gaan gelden (voor het te behalen voordeel). Dit om ervoor te zorgen dat het voordeel niet bij een beperkt aantal bedrijven terecht komt. Nevedi wil dat het voordeel voor zoveel mogelijk bedrijven beschikbaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Joop 29 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877058/extra-beloning-voor-boeren-die-het-goed-doen][/url]
Wat een onzin verhaal .Wat dacht je van alle boeren die minder koeien houden dan dat ze volgens de mestwet mogen . Die moeten dan ook extra beloond worden Verder zegt het voerspoor niet veel als ik kijk hoeveel fosforpillen en dranken de koeien nodig hebben om gezond te blijven.
wien bemelmans 29 December 2017
Het wordt steeds gekker hier,er is nog niks met zekerheid alleen maar
schattingen,Nevedi wil alleen maar zieltjes winnen.
leonardo2 29 December 2017
gelijk heb je joop laten ze zich druk maken om het fosfaat plafond dat moet naar boven die communisten bende daar in BRUSSEL!!!
Bijma1 30 December 2017
Waarom zou een pilot 250000 kg fosfaat ruimte 'kosten'? Met de kringloopwijzer wordt aangetoond dat je minder fosfaat uitscheidt(excretie) dan de forfaitaire norm. Per saldo verandert er dus niets in je fosfaat productie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden