De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had maatwerk moeten leveren bij een onjuiste registratie van de runderen. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) 3 mei. Een volledige bedrijfsblokkade stond lang niet altijd in verhouding tot het vergrijp.
"De discussie die bij veel melkveehouders speelde, was dat de NVWA zei dat zij een bedrijfsblokkade moesten opleggen", zo zegt Nico Bouwman, advocaat bij Rein advocaten en adviseurs. "Nu is het vaak zo dat de NVWA het bedrijf blijft blokkeren totdat onomstotelijk bewezen is wat er is gebeurd met de koeien en kalveren. Iets wat bijvoorbeeld bij een verwerping voor 7 maanden lastig vast te stellen is."
Blokkade deels opgeheven
De uitspraak houdt in dat de blokkade bij de melkveehouder die de zaak tegen de NVWA aanspande, deels wordt opgeheven. Dit omdat de opgelegde sancties in verhouding moeten staan tot de ernst van de overtredingen, en dus evenredig dienen te zijn. Het betekent dat er een afweging moet worden gemaakt tussen de impact van de blokkade en de ernst van de overtreding. Het alternatief was dan een blokkade op de verdachte dieren.
Met deze uitspraak weerlegt de rechter de uitspraken van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij stelde namelijk dat ze niet anders kon: "En dat ligt niet aan de juristen, maar aan de politici die besloten hebben dat er een bedrijfsblokkade volgt bij een onjuiste registratie in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R)." Dit bleek dus niet juist.
Ruim 2.000 onterechte blokkades
"Inhoudelijk gaat de discussie nog verder", zegt Bouwman. "In totaal kregen circa 2.000 bedrijven te maken met een blokkade. De winst is dat je nu bij elke blokkade de vraag kunt stellen: had dit gemogen? De bezwaarprocedures lopen." Hier is het wel opletten voor de melkveehouders. "Voor de hoorzitting kunnen de argumenten nog aangevuld worden. Mijn advies is dan ook om dat zo snel mogelijk te doen. Zo nodig kun je ook een schadeclaim indienen bij een onterechte bedrijfsblokkade."
Hoe belangrijk het is blijkt wel uit het voorbeeld dat Bouwman geeft. "Ik ken situaties waarbij een hele waslijst is opgezocht, omdat de gegevens niet zouden kloppen. Van de 20 meldingen bleken er dan maar 2 runderen te zijn waarvan de administratie niet klopte. Echter, elke individuele fout kan gevolgen hebben voor het strafdossier en de betalingsrechten. Door geen bezwaar te maken, stem je in met het oordeel en dat kan dus grote gevolgen hebben."
Blokkade opheffen
Voor nu geeft de uitspraak vooral houvast voor de groep melkveehouders die in de zogenaamde 'tweede ronde' zit. "Tussen medio april en eind april zijn naar schatting nog eens 90 melkveehouders geblokkeerd." Bouwman benadrukt dat het belangrijk is om binnen 6 weken bezwaar te maken. "Laat je die periode verlopen, dan zeg je eigenlijk dat je het er mee eens bent." Na de brief om bezwaar te maken, kunnen de argumenten nog aangevuld worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878447/bedrijfsblokkades-nvwa-deels-onterecht][/url]