Overtreding te klein

Bedrijfsblokkades NVWA deels onterecht

4 Mei 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had maatwerk moeten leveren bij een onjuiste registratie van de runderen. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) 3 mei. Een volledige bedrijfsblokkade stond lang niet altijd in verhouding tot het vergrijp.

"De discussie die bij veel melkveehouders speelde, was dat de NVWA zei dat zij een bedrijfsblokkade moesten opleggen", zo zegt Nico Bouwman, advocaat bij Rein advocaten en adviseurs. "Nu is het vaak zo dat de NVWA het bedrijf blijft blokkeren totdat onomstotelijk bewezen is wat er is gebeurd met de koeien en kalveren. Iets wat bijvoorbeeld bij een verwerping voor 7 maanden lastig vast te stellen is."

Blokkade deels opgeheven
De uitspraak houdt in dat de blokkade bij de melkveehouder die de zaak tegen de NVWA aanspande, deels wordt opgeheven. Dit omdat de opgelegde sancties in verhouding moeten staan tot de ernst van de overtredingen, en dus evenredig dienen te zijn. Het betekent dat er een afweging moet worden gemaakt tussen de impact van de blokkade en de ernst van de overtreding. Het alternatief was dan een blokkade op de verdachte dieren.

Uitspraak weerlegt de uitspraken van Schouten

Met deze uitspraak weerlegt de rechter de uitspraken van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij stelde namelijk dat ze niet anders kon: "En dat ligt niet aan de juristen, maar aan de politici die besloten hebben dat er een bedrijfsblokkade volgt bij een onjuiste registratie in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R)." Dit bleek dus niet juist.

Ruim 2.000 onterechte blokkades
"Inhoudelijk gaat de discussie nog verder", zegt Bouwman. "In totaal kregen circa 2.000 bedrijven te maken met een blokkade. De winst is dat je nu bij elke blokkade de vraag kunt stellen: had dit gemogen? De bezwaarprocedures lopen." Hier is het wel opletten voor de melkveehouders. "Voor de hoorzitting kunnen de argumenten nog aangevuld worden. Mijn advies is dan ook om dat zo snel mogelijk te doen. Zo nodig kun je ook een schadeclaim indienen bij een onterechte bedrijfsblokkade."

Hoe belangrijk het is blijkt wel uit het voorbeeld dat Bouwman geeft. "Ik ken situaties waarbij een hele waslijst is opgezocht, omdat de gegevens niet zouden kloppen. Van de 20 meldingen bleken er dan maar 2 runderen te zijn waarvan de administratie niet klopte. Echter, elke individuele fout kan gevolgen hebben voor het strafdossier en de betalingsrechten. Door geen bezwaar te maken, stem je in met het oordeel en dat kan dus grote gevolgen hebben."

Blokkade opheffen
Voor nu geeft de uitspraak vooral houvast voor de groep melkveehouders die in de zogenaamde 'tweede ronde' zit. "Tussen medio april en eind april zijn naar schatting nog eens 90 melkveehouders geblokkeerd." Bouwman benadrukt dat het belangrijk is om binnen 6 weken bezwaar te maken. "Laat je die periode verlopen, dan zeg je eigenlijk dat je het er mee eens bent." Na de brief om bezwaar te maken, kunnen de argumenten nog aangevuld worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
bookeskook 4 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878447/bedrijfsblokkades-nvwa-deels-onterecht][/url]
Ja minister Schouten door de rechter in het ongelijk gesteld met haar doldwaze actie! Maar de bedrijven die het treft zijn wel onterecht door haar gedupeerd en zitten nog steeds met de gebakken peren! En LTO deed NIETS!!! voor deze mensen! Alleen Calon beloofde publiekelijk op TV de betreffende boeren te royeren! Dat is nog eens staan voor je leden! Lache!!!
Abonnee
info 4 Mei 2018
En dan te bedenken wat het met deze vaak nietsvermoedende hardwerkende mensen viziek met hun doet dat is niet te betalen en recht te breien er zijn mensen die als een dood vogeltje achter de keukentafel zitten omdat ze het niet meer zien zitten en hun hele gezin letterlijk en figuurlijk naar de barrebiezen is, enkel door zulke domme politieke beslissingen die te snel worden genomen.
veehouder ut Grunn 6 Mei 2018
Jammer dat deze onervaren minister erin is gestonken; eens maar nooit weer zou ik zeggen mevrouw Schouten! ruim 7.500 veehouders zouden frauderen werd naar buiten gebracht; onmogelijk dacht ik; dat zou 50% van alle veehouders zijn. Nu blijkt het kaarsje uit te gaan bij een klein aantal, wat een blamage zeg! Kijk eens wat de overheid flikt bij de Oostvaardersplassen en wat de vernietigende conclusies zijn; dit zijn de feiten van onervaren slecht beleid. Minister ga nu eens promotend voor de agrarische sector staan en belicht wat anders kan en begin de inzet van dierenmest op gezonde schaal te omarmen en het via veel Groninger aardgas (10 kub/kg) geproduceerde kunstmest terug te dringen. Dan behoeven wij geen kostbare rundveemest af te voeren en chemisch kunstmest aan en dragen wij als sector bij aan verminderde aardgasproductie. LTO kun je vergeten met Mark Calon (PvdA Regent ut Grunn)) aan het stuur; hij Ruimt Alle Boeren op. NMV voorzitter Harm Wiegersma was heel wat wijzer met zijn reactie bij BoerenBusiness en werd daarna belachelijk gemaakt; chapeau NMV voorzitter!!
Exadviseur 7 Mei 2018
Minister Schouten, laat je door je ambtenaren niet opnaaien !!
kalf 21 Mei 2018
Hier zie je maar weer eens hoe een paar mensen die de boel opzettelijk belazeren de hele sector in een kwaad daglicht zetten.Ook nog eens flink aangedikt door nvwa en een minister die zich voor dit karretje heeft laten spannen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden