Biologische melkveehouders voelen zich genegeerd door minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De biologische melkveehouderij eist vrijstelling van de fosfaatrechten voor de latente ruimte, een zogenaamd negatief fosfaatoverschot. Echter, dat verzoek is tot op heden niet beantwoord.
Van de ongeveer 18.000 melkveebedrijven in Nederland zijn er circa 450 biologisch gecertificeerd. Deze groep zinspeelt al langer op een vrijstelling van fosfaatrechten voor de latente ruimte. De motivatie is dat de bio-melkveehouderij zichzelf niet als de veroorzaker ziet van het fosfaatoverschot. Ook hebben biologische melkveehouders niks aan derogatie, omdat een biologische boer sowieso niet meer dan 170 kilo stikstof per hectare mag uitrijden.
Ook claimt de bio-melkveehouderij voorop te lopen met thema’s als: circulaire landbouw, dierwelzijn en natuur inclusief. Volgens Sybrand Bouma, melkveehouder in Grouw (Friesland) en woordvoerder namens de biologische sector, zou dat niet afgeremd moeten worden door de fosfaatwetgeving.
Schouten antwoord niet
Om hun standpunten kracht bij te zetten, hebben de biologische melkveehouders zich verenigd in de zogeheten SOS-groep. De groep heeft een rechtstreeks verzoek ingediend bij Schouten voor vrijstelling van de latente ruime. De aanschaf van fosfaatrechten zou namelijk voor een aantal biologische melkveehouders een faillissement betekenen. Bouma schat in dat zo’n 15 melkveehouders momenteel in financieel zwaar vaarwater zitten. "Het gaat met name om de melkveehouders die rond de peildatum (2 juli 2015) zijn omgeschakeld."
Het vrijstellingsverzoek, wat de SOS-groep dit voorjaar heeft ingediend, heeft Schouten tot nu toe niet direct beantwoord. Wel heeft Schouten in de Kamerbrief van 16 mei laten weten dat er geen uitzondering komt voor de biologische melkveehouderij. Dat Schouten het verzoek 'indirect' heeft beantwoord, steekt de SOS-groep. Eens te meer omdat de Milieuafdeling van de Europese Commissie in Brussel (dezelfde commissie die derogatie heeft verleend) wel een voorstander is van een uitzondering voor biologische melkveehouders.
Biologisch mesttekort
Volgens Bouma ondervinden ook biologische akkerbouwers de gevolgen van het fosfaatreductieplan. Door de geslonken biologische melkveestapel is er nu minder biologische mest voorhanden; er is zelfs sprake van een tekort. Dit toont de scheiding tussen de gangbare- en de biologische mestmarkt, want er is dit voorjaar juist sprake van een overaanbod van gangbare (varkens)mest.
Ook Bouma heeft een mesttekort. Op basis van de peildatum heeft hij fosfaatrechten toebedeeld gekregen voor circa 130 koeien; qua grond zou hij nog met 40 koeien kunnen groeien. Voor andere biologische melkveehouders gelden vergelijkbare situaties. Volgens Bouma slokt een vrijstelling voor fosfaatrechten voor de latente ruimte, over het geheel genomen, niet veel fosfaatruimte op. "Wij willen dat graag aan de minister duidelijk maken."
Gang naar rechter
De SOS-groep claimt dat het juridisch rechtvaardig is om biologische melkveehouders vrij te stellen van het fosfaatplan. Dit omdat zij als een groep af te bakenen zijn door de zogeheten SKAL-certificering. Wanneer een reactie van Schouten op korte termijn uitblijft, maakt de SOS-groep mogelijk een gang naar de rechter. Ook zinspeelt de groep op publiekcampagnes, wanneer zij niet gehoord worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878694/bio-melkveehouderij-eist-antwoord-van-schouten][/url]