Nieuws Handelsoorlog

China voert heffing in op melkpoeders uit VS

26 Juni 2018 - Wouter Baan

Als reactie op de importheffingen die de Verenigde Staten (VS) op Chinese goederen heft, komt het land met tegenmaatregelen. Zo komt er bijvoorbeeld een importheffing op zowel volle- als magere melkpoeder.

De Chinese heffingen zijn een onderdeel van een pakket aan tegenmaatregelen. De importheffingen worden ingevoerd op de Amerikaanse goederen; het gaat om een waarde van zo’n $34 miljard. De maatregelen zijn vanaf 6 juli van kracht.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de maatregelen te betreuren, maar ziet geen andere mogelijkheden door de starre houding van de VS.

Geen grote gevolgen
Wat opvalt is dat China wel een heffing invoert op volle- en magere melkpoeder, maar andere melkpoederproducten (babyvoeding en lactose) niet op de lijst heeft gezet. Het is mogelijk dat China deze handelsstromen niet wil beletten. Of de Chinese importheffing een negatief effect heeft op de Amerikaanse export van melkpoeder, moet nog blijken.

In Nederland laten de zuivelexporteurs weten dat de Chinese importheffingen in eerste plaats waarschijnlijk geen grote verschuivingen op de wereldmarkt teweegbrengt. Volgens data van de U.S. Dairy Export Council was China in 2017 de vierde grootste afnemer van Amerikaanse zuivel. In de eerste 4 maanden verscheepte de VS voor $203 miljoen naar China. Dit was $24 miljoen meer dan in dezelfde periode 1 jaar eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox