Wat is een disproportionele last onder het fosfaatreductieplan? Er sluiten zich nog meer melkveehouders aan bij de groep die wacht op de toelichting van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over dit onderwerp. Daarnaast hangt er veel af van het antwoord, omdat dit waarschijnlijk doorwerkt in het stelsel van fosfaatrechten.
Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag 11 september dat ook de tweede groep melkveehouders geen gelijk heeft gekregen in het hoger beroep tegen de Staat. Dit hoger beroep was aangespannen nadat de melkveehouders in augustus 2017 werden vrijgesteld van het fosfaatreductieplan.
Uitkomst geen verrassing
Jacoline Kroon, advocaat bij A&S Advocaten, vertegenwoordigt 85 van de 175 melkveehouders. "Het was geen verrassing", zegt Kroon. "Op 31 oktober werd het fosfaatreductieplan voor de eerste groep weer in werking gesteld." Het Rijk kreeg toentertijd gelijk op basis van het feit dat de melkveehouders konden voorzien dat de overheid met maatregelen zou komen na de afschaffing van het melkquotum.
Ook wil het Gerechtshof niet naar de individuele dossiers kijken, want dat behoort tot de taken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het houdt in dat de Regeling fosfaatreductie 2017 voor deze 175 melkveehouders weer gaat gelden. Het betekent ook dat er alsnog boetes betaald moeten worden.
"Wij hebben destijds besloten om de procedure aan te gaan, om zodoende tijd te rekken", zo stelt Kroon. "Anders was het fosfaatreductieplan direct weer in werking getreden." Kroon legt uit dat er in 2017 te weinig tijd was om een procedure aan te spannen bij het CBb. "Daarom is ervoor gekozen om op deze manier alsnog tijd te rekken."
Opnieuw bezwaar maken
In navolging op de beslissing kunnen melkveehouders opnieuw bezwaar maken. "Het is belangrijk dat er op alle gronden bezwaar wordt gemaakt." Op 21 augustus stelde het CBb dat er per dossier opnieuw gekeken moet worden of er sprake is van een disproportionele last. Daar speelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een belangrijke rol, want die moet met Schouten kijken wanneer er sprake is van een onevenredige last en moet tevens de kaders daarvoor neerzetten.
De kaders die hiervoor opgesteld worden, zullen waarschijnlijk ook meegaan naar het fosfaatrechtenstelsel. Hoelang moeten we wachten op duidelijkheid? Kroon denkt dat dit zomaar een aantal weken kan duren. Ondertussen komt het einde van het jaar dichterbij en weet een grote groep melkveehouders nog steeds niet waar ze aan toe is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879919/schouten-beslist-wat-onevenredige-last-is][/url]