Shutterstock

Nieuws Fosfaatbank

Openstelling fosfaatbank laat op zich wachten

31 Oktober 2018 - Wouter Baan - 5 reacties

De openstelling van de fosfaatbank is uitgesteld. In een Kamerbrief maakt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend dat de openstelling pas op zijn vroegst medio 2019 gaat plaatsvinden.

De fosfaatbank moet de groep van jonge grondgebonden boeren en de groep van grondgebonden melkveehouders de kans geven om te groeien via een ontheffing van de fosfaatrechten. In een eerder stadium maakte Schouten bekend dat fosfaatbank sowieso tot 1 november gesloten bleef. Nu wordt dat opnieuw uitgesteld tot medio 2019.

Afhandeling bezwaarschriften
In een gezamenlijke motie hebben Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) de minister verzocht om de fosfaatbank pas open te stellen nadat alle bezwaren op de (niet) toegekende fosfaatrechten zijn afgehandeld. Aan die oproep geeft Schouten nu gehoor. De minister verwacht het gros van de ingediende bezwaarschriften voor de jaarwisseling af te ronden.

Een aantal melkveehouders vindt dat er sprake is van disproportionele last. Deze bezwaren moet Schouten conform de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitgebreid toetsen, wat betekent dat niet alle bezwaarschriften voor 2019 zijn afgerond.

Ontheffingsruimte niet in beeld
De ruimte in de fosfaatbank is afhankelijk van de 10% afroming vanuit de verhandelde (koop en/of lease) fosfaatrechten. Hoeveel kilo fosfaat dit is, is nog niet bekend. De verwachting is dat er richting de jaarwisseling nog de nodigde transacties plaatsvinden, waarmee de afromingspot groter wordt.

Tegelijkertijd is het onbekend of Schouten nog extra fosfaatrechten moet toekennen aan de knelgevallen. Dit maakt het voor minister Schouten riskant de fosfaatbank al open te stellen voordat de ontheffingsruimte in beeld is.

Afroming lease definitief
In diezelfde Kamerbrief zet ze definitief een streep door de vrijstelling van afroming (10%) bij lease. Volgens Schouten is dit niet mogelijk zonder een wetswijziging; Geurts stelde (via een motie) voor dat artikel 38 van de Meststoffenwet mogelijk openingen zou bieden. Schouten schakelde vervolgens de hulp van de landsadvocaat in, maar dat leverde geen andere inzichten op.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Jan 31 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880372/openstelling-fosfaatbank-laat-op-zich-wachten]Openstelling fosfaatbank laat op zich wachten[/url]
Jammer, maar begrijpelijk
grondgebonden jongere 31 Oktober 2018
En weer zijn de grondgebonden bedrijven, die nergens debet aan zijn, de klos.
Ik loop al een jaar te wachten op openstelling van de fosfaatbank, omdat dit de enige mogelijkheid is om de broodnodige verdere ontwikkeling van mijn bedrijf te kunnen realiseren.
Abonnee
Paul 31 Oktober 2018
grondgebonden jongere schreef:
En weer zijn de grondgebonden bedrijven, die nergens debet aan zijn, de klos.
Ik loop al een jaar te wachten op openstelling van de fosfaatbank, omdat dit de enige mogelijkheid is om de broodnodige verdere ontwikkeling van mijn bedrijf te kunnen realiseren.
veel sterkte dan, de kans is niet heel groot dat dit gaat lukken.

evenals onze situatie waarin we enkele dagen te laat koeien aangevoerd hebben met vergunning en financiering van eind 2013
hans 31 Oktober 2018
Weiger gewoon allen een jaartje rundveemest van "collega's", dure mest zal dan menig intensief bedrijf doen besluiten of P te verkopen, of te stoppen. Er is geen toekomst voor allen, voor meer melk, dus ga de strijd aan. Zij krijgen steun van de min. via regels (bepaald door RABO), dus grondgebonden steun elkaar.
peter 1 November 2018
ben het met Hans eens. grondgebonden boeren moeten geen rundveemest afnemen van intensieve collega's!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden