Shutterstock

Nieuws PlanetProof

Criteria voor duurzame melkproductie bekend

8 December 2018 - Tim Roetman - 1 reactie

Het certificatieschema voor het internationale keurmerk 'On the way to PlanetProof' is vorige week gepresenteerd. Circa 10% van de melkveehouders voldoet nu al aan dit certificaat. Het doel van initiatiefnemer SMK is om de melkveehouderij duurzamer te maken.

De melkveehouders die dit keurmerk willen dragen, moeten voldoen aan diverse algemene eisen: melkkwaliteit, veiligheid van mens en dier en weidegang. Op de thema's biodiversiteit, klimaat- en dierenwelzijn en diergezondheid moeten zij minstens het zogeheten 'basisniveau' scoren en in 1 van de 3 categorieën moet het 'hoogste niveau' behaald worden. Hier voldoet nu circa 10% van de melkveehouders aan.

Belang voor melkveehouders
Verschillende partijen, zoals FrieslandCampina, Jumbo, Aldi, Coöp, Albron en Lidl, hebben belangstelling getoond. FrieslandCampina is voornemens in 2019 de eerste gecertificeerde duurzamere melk te introduceren op de markt (middels de Top-Zuivellijn).

"Aangezien de deelname aan het keurmerk duurzaamheidsinspanningen vraagt, betaalt FrieslandCampina de leden-melkveehouders een extra vergoeding uit voor deze melk", zo laat Bas Roelofs, managing director bij FrieslandCampina, weten. De zuivelcoöperatie wil met de Top-Zuivellijn voldoen aan de eisen voor het keurmerk PlanetProof.

Klik hier voor een schematische weergave van de criteria. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peter 8 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880729/criteria-voor-duurzame-melkproductie-bekend]Criteria voor duurzame melkproductie bekend[/url]
en dan gaat het zoals met de legbatterij eieren in hollandia verboden!!!!,,,,dan komen ze toch gewoon uit de Oekraine of elders.

Alle duurzaamheid schitt zal BETAALD moeten worden!!!

We weten wel wat de burger wil, maar de consument betaald!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Opnieuw verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Nieuws melk

Aantal PlanetProof-veehouders neemt licht af

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

Nieuws melk

FrieslandCampina wil vóór 2030 verdubbelen in VK

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden