Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Rendement melkveebedrijf gaat stijging tegemoet

17 Januari 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Op het eerste oog pakt de start van het nieuwe jaar slecht uit voor het rendement op het melkveebedrijf. Veel melkprijzen tenderen neerwaarts, terwijl de ruwvoer- en mestafzetkosten hoog zijn. Toch voorziet de Countus Melkvee Index komende tijd een stijgend rendement.

De Countus Melkvee Index laat sinds de start van het nieuwe jaar weer een opwaartse lijn zien. In week 2 sloot de Index op 91,8 punten, waarbij 100 punten het 10-jarig gemiddelde is. Eind december noteerde de Melkvee Index nog in de 80 punten. 

In de praktijk wordt de opwaartse lijn waarschijnlijk nog niet zo ervaren, vooral omdat de melkprijzen over januari overwegend rood kleuren. Zo hebben de verwerkers, die de melkprijs vooraf presenteren, allemaal een verlaging doorgevoerd. In het vierde kwartaal van 2018 waren ook al minnen zichtbaar.

Prognose wijst hoger rendement aan
Desondanks toont de prognose wel dat het rendement binnen enkele maanden weer terug is op het langjarig gemiddelde. Op de markt tonen vooral de noteringen van de melkpoeders een stijgende lijn; de prijs van magere melkpoeder (ZuivelNL) zit duidelijk in de lift en klom deze week met €50 tot €1.880 per ton. Dit is het hoogste punt in bijna 2 jaar tijd. De prijsspurt is deels een gevolg van het feit dat de interventievoorraad nagenoeg op is. Daarnaast houden de boterprijzen de hoge niveaus gemakkelijk vast.

Deze ontwikkelingen op de markt leggen zeer waarschijnlijk spoedig een bodem onder de melkprijzen. In combinatie met de lagere melkaanvoer in Noordwest-Europa zijn hogere melkprijzen later dit jaar niet onwaarschijnlijk.

Hoge mestafzetkosten
Aan de kostenkant is er de afgelopen weken relatief weinig veranderd. De mestafzetkosten noteren in Zuid-Nederland nog altijd boven de €20 per kuub en substantiële prijsdalingen laten waarschijnlijk tot de start van het uitrijdseizoen op zich wachten. De ruwvoerprijzen bewegen ook op hoge niveaus, als gevolg van krappe voorraden. Hoewel de brokprijzen in december nog een stijging toonden, is de verwachting dat het plafond nu is bereikt.

De Index laat sinds eind december een stijging zien.
De verwachting is dat de Index de komende weken verder stijgt. 

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
surrogaat 17 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881065/rendement-melkveebedrijf-gaat-stijging-tegemoet]Rendement melkveebedrijf gaat stijging tegemoet[/url]
er is niet een medewerker van countis die met het bijna 10jarige gemiddeld loon genoegen neemt
Abonnee
mt 17 Januari 2019

Gemiddelde van afgelopen 10 jaar is ver beneden peil!
bas 18 Januari 2019
De wens is de vader van de gedachte.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

MTC door de pijn heen volgens nieuwe CEO

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden