Shutterstock

Inside Melk

Ruimer aanbod drukt roomprijs

17 Januari 2019 - Wouter Baan

Daags na de jaarwisseling trokken de roomprijzen in Europa hard aan, maar op die beweging volgt nu een correctie. De waardering van het melkeiwit wordt daarentegen alsmaar hoger. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de spotmarkt eist room deze week de aandacht op. Na een paar forse prijsstijgingen, laat de DCA-roomprijs een daling zien van €200 tot 4.900 per ton. Dit is een gevolg van een ruimer aanbod door producenten uit Polen, Duitsland en Italië. Door de hoge prijzen hebben diverse zuivelfabrikanten extra volumes ontroomd en zij zetten dat nu af op de markt.

De prijsdaling wordt door diverse handelaren gezien als een correctie op eerdere prijsstijgingen; het is niet zozeer een voorbode voor fors lagere prijzen. Op basis van de boternotering rekent room interessant en dat zou op korte termijn een bodem onder de prijs kunnen leggen. Wel mist de roomprijs wat steun vanuit het verssegment en dat verklaart de grillige bewegingen. 

De correctie van de roomprijs past in de beweging van het 5-jarig gemiddelde.

Melkeiwit stijgt in prijs
Op de achtergrond trekt de prijs van magere melkconcentraat aan. De DCA-notering stijgt met €100 tot €1.500 per ton. Het melkeiwit profiteert van de stijgende prijs van magere melkpoeder. De prijs kan in principe alleen maar stijgen nu de Europese interventievoorraden bijna op zijn. Daarbij liggen de prijzen in de Europese Unie fors lager dan bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten. Dit zorgt voor een concurrentievoordeel op de wereldmarkt.

De oplopende eiwitprijzen en dalende vetprijzen laten de spotprijzen van rauwe melk koud. In Nederland blijft de DCA-notering staan op €35 per 100 kilo. In Duitsland liggen de prijzen nipt lager, ten opzichte van vorige week. Door de lagere melkaanvoer zijn de verhandelde volumes relatief klein.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden