Eigen foto

Nieuws Kamervragen

SGP: 'Stikstofberekening van Schouten klopt niet'

18 Februari 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Volgens de SGP maakt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een fout in de berekening van de stikstofproductie. Om de minister om opheldering te vragen, heeft Roelof Bisschop (SGP) Kamervragen gesteld.

Minister Schouten dreigde vrijdag 15 februari in een Kamerbrief met een generieke korting en dat roept vragen op bij de SGP. De partij vindt dat de cijfers zijn opgeblazen, omdat Schouten de verkeerde berekening toepast. In Europese wetgeving is vastgesteld dat bij het bepalen van de jaarlijkse fosfaat- en stikstofproductie uitgegaan mag worden van de gemiddelde ruwvoersamenstelling van de afgelopen 5 jaar, met weglating van de 2 meest extreme waarden.

Het CBS heeft die middeling over de afgelopen 5 jaar wel toegepast voor 2017, maar niet voor 2018. Bisschop vraagt daarom aan minister Schouten hoe zij de middelingsafspraak met de Europese Commissie weegt. Hij schrijft dat 2018,qua stikstofgehalten in het ruwvoer, een extreem jaar was. Hij wil van Schouten weten of zij deze constatering deelt.

Onder het stikstofplafond
Bisschop heeft de stikstofproductie opnieuw berekend, met deze 5-jarige middeling. "Ik kom dan uit op een meer dan 5% lagere stikstofproductie voor de melkveehouderij." Volgens Bisschop valt de productie dan onder het plafond. Bisschop wil van Schouten weten welke uitkomsten zij heeft als zij de middeling toepast.

Bisschop snapt dat Schouten alert is op de stikstofproductie, maar vindt tegelijkertijd dat de balans zoek is. "Ik heb het gevoel dat deze sector nu onnodig wordt afgeknepen." Bisschop pleit ervoor alle forfaitaire normen, berekeningen en prognoses naast elkaar te leggen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

2018: "atypisch jaar"
Cor Pierik, de landbouwwoordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), laat weten dat 2018 een atypisch jaar is, met name door de hoge eiwitgehaltes in het ruwvoer. In juni pububliceert het CBS de definitieve stikstofproductiecijfers en volgens Pierik wordt dan ook het langjarige gemiddelde weergegeven. "Bij het maken van beleidsbeslissingen is het beter om je te baseren op de langjarige trend, in plaats van op de cijfers van een individueel jaar."

De nasleep van het jaar 2018 wordt, volgens Pierik, ook dit jaar nog gezien in de stikstofproductiecijfers. Dit omdat de ruwvoervoorraden van vorig jaar momenteel nog worden aangewend. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Ton Westgeest 18 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881391/sgp-stikstofberekening-van-schouten-klopt-niet]SGP: 'Stikstofberekening van Schouten klopt niet'[/url]
En je ziet het wederom, alles is geoorloofd!
De politiek heeft zo zijn eigen berekeningen, als we ze maar dwars kunnen zitten!
Abonnee
Kjol 18 Februari 2019
Waar is wederom de LTO te bekennen??! Het is oorverdovend stil...
sjaakkie 19 Februari 2019
als dat ... wijf weer gaat korten op fosfaat rechten
koop ze dan op die rechten weet ze ook gelijk wat het allemaal kost
niet dat achterbaks gedoe
laat je eierstokken zien
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden