Rijksoverheid

Nieuws Politiek

Race tegen de stikstofklok voor melkveehouderij

15 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Waar eerst de blik met name gericht was op fosfaat, dreigt nu stikstof de Nederlandse melkveehouderij in de wielen te gaan rijden. De stikstofuitstoot door melkvee is te hoog. Binnen 5 maanden moet de melkveesector maatregelen nemen, anders volgt een generieke korting.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dreigt hiermee in een brief aan de Tweede Kamer. Zij reageert op de voorlopige cijfers van de fosfaat- en stikstofmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hieruit blijkt dat de Nederlandse veehouderijsector aan de fosfaatnormen voldoet, maar dat de melkveehouderij nog te veel stikstof uitstoot. De uitstoot ligt 4% boven de sectorale norm, waardoor ook het nationale plafond licht wordt overschreden.

Deze overschrijding is volgens Schouten problematisch, omdat de sector zich volgens de Europese Commissie aan beide plafonds moet houden. Voor de melkveesector wordt het volgens de bewindsvrouw dan ook een race tegen de klok. De sector moet de stikstofexcretie, voordat het CBS komende zomer met haar definitieve cijfers komt, aantoonbaar onder de norm hebben teruggebracht. 

Stikstof in mengvoer
Alleen op deze manier kan minister Schouten een generieke korting op de productierechten door Brussel afwenden, zo zet zij in de Kamerbrief. De minister geeft aan met de vertegenwoordigers in de melkveehouderij in gesprek te gaan hoe ze dit moeten aanpakken. Daarbij ziet ze een schone taak weggelegd voor de Nederlandse voerindustrie, zo laat Schouten indirect doorschemeren.

Een van de oorzaken van de overschrijding is volgens de minister dat de hoeveelheid stikstof in mengvoer de laatste 2 jaar nauwelijks is gedaald, waar dat bij fosfor wel is gelukt. Daarnaast was het stikstofgehalte in het ruwvoer relatief hoog. Ook is de voederbehoefte van de melkkoeien de laatste jaren toegenomen, zonder dat er sprake is van een hogere vastlegging van stikstof per kilo melk.

Waar vanuit de melkveehouderij actie wordt verwacht, blijven de varkenshouderij en pluimveehouderij overigens keurig binnen de norm voor stikstof en fosfaat. Ook de overige veehouderijsectoren blijven als een groep onder beide plafonds. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
mores 15 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881381/race-tegen-de-stikstofklok-voor-melkveehouderij]Race tegen de stikstofklok voor melkveehouderij[/url]
Hoe lang houd het CDA(Geurts) deze ongeloofwaardige linkse minister nog in het zadel ?
Alleen krimp van de veestapel is haar doel.
Abonnee
tm 15 Februari 2019

Dit zaakje stinkt zo verschrikkelijk hard!

Minder koeien, minder jongvee, veel minder melk, en toch weeeeeer een probleem maken!?
Bob 15 Februari 2019
De melkveehouderij die het meest grongebonden is,en het minst afhankelijk is van mestafvoer of mestfabrieken, laten zich mooi naaien door de ( intensieve) varkens,pluimvee,geitenhouderij.
Laat iedereen de komende 10 jaar voor 60% de mest op eigen land aanwenden zoniet deur dicht.
En weg met die plafonds,dit beschermd alleen de intensieve veehouderij geregeld door banken.
H van Laar 16 Februari 2019
Gooi eerst LTO er uit en ga dan verder deze groep verziekt het meeste
Bert 16 Februari 2019
Kunstmest omzetten voor dierlijkemest,
Minder Gas en minder Nitraat, 2 vliegen in èèn klap
Dirk 16 Februari 2019
Zeg maar Carola, hoe kan ik, als boer, jou helpen , wat kan ik voor je betekenen , zodat je achteraf niet kunt zeggen dat je gewaarschuwd heb , net zoals je doet bij JOU, fosfaat probleem ! Nogmaals IK heb geen nitraatprobleem !
Jos 16 Februari 2019
Alle boeren hebben een probleem, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw hebben de boeren alleen naar inkomen gekeken en zijn totaal voorbijgegaan aan goed rentmeesterschap van hun natuurlijke rijkdommen. Het wordt tijd dat het land weer van iedereen wordt en niet van een paar procent mensen die alleen voor de korte termijn gaan.
schoenmakers1 16 Februari 2019
ik zou zeggen Jos, koop ook een perceeltje en je kunt het zo goed doen als je zelf wilt, of wil je het gratis te beschikking krijgen?
kempenboer 16 Februari 2019
Ik wist niet dat er nog communisten in Nederland waren. Groen links zeker?
piet 16 Februari 2019
tja. als alles geslikt wordt door de boeren denkt men , kun je steeds iets anders er bij verzinnen. Wie staat er op en zegt genoeg??????
Abonnee
Sjaak 81 16 Februari 2019
Helemaal mee eens Piet nu is het genoeg.
We moeten in actie komen.
Straks is het zo dat we weer moeten slikken en dan stikt er weer een deel van onze collega's.
En Jos als je hard genoeg werk kan je ook wat kopen zo schoenmaker zeg. Maar dat staat je zeker niet aan want dan kan je wel eens moe worden!!!!
Frans 16 Februari 2019
Wanneer jullie 'acties' niet verder reiken dan kwijlen op een anoniem forum, dan voorspel ik weinig perspectief en kun je beter wat anders gaan doen.
Deschepper kurt 16 Februari 2019
Die stadslui, ja lui gaan het weer eens zeggen hoe het platteland zich weer wat armer laat naaien. Die groenen aan de macht zijn de nagel aan de boer zijn doodskist. Ja hierin België hebben we als boer juist hetzelfde probleem, Ze zullen moeten zien in een paar decennia dat ze nog iemand vinden die nog de armen uit de mouwen wil steken en niet aan een computer wil werken.
Jb 16 Februari 2019
Nou kunnen we weer een stuk van ons inkomen inleveren om de cijfers van schouten kloppend te krijgen en of het stikstof plafond wel klopt is en blijft de vraag
Mp 16 Februari 2019
Logisch dat er in 2018 een overschot is. Er wordt bemest op een verwachte grasopbrengst/oogst. Dat is niet gehaald door de daaropvolgende, niet te voorspellen, zeer droge zomer. Moet de sector nu echt op 1 zeer uitzonderlijk jaar zo hard afgerekend worden?
Omw 16 Februari 2019
Toegangswegen Schiphol blokkeren
Bert.schut 16 Februari 2019
Laten wij een keer ophouden met die hardwerkende boeren
Het moeilijk te maken wij eten er allemaal van en met goed voedsel
Laat de boer boer zijn of ga voedsel kopen in het buitenland dan weet je nie wat je eet
Boer harm 18 Februari 2019
Flikker toch op, met oew onzin, niet half geloofwaardig deze shit.
De Bolkhorst 18 Februari 2019
Derogatie weer van 80/20 naar 70/30 en het probleem is opgelost.
Rb 18 Februari 2019
Hoe krijgt ze de boeren weer op de knieën. En maar Ja en amen knikken.
Henk 19 Februari 2019
Waarom de boeren niet uit het klimaat akkoord gelaten? Voedsel is toch veel belangrijker als vakantievluchten? Het is de wereld op zijn kop! De geloofwaardigheid is tot ver onder nul gezakt! In welk klimaat leven we eigenlijk?
Kjol 19 Februari 2019
Je snapt het niet, de logica is simpel en verdorven.
Hoeveel kiezers krijgt een politieke partij die de vakantievluchten zwaar belast? Boeren staan al in een kwaad daglicht bij de burger, die boeren aanpakken levert juist verkiezingswinst op.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden