Shutterstock

Nieuws Melk

Arla-boer moet in 2050 klimaatneutraal zijn

11 Maart 2019 - Tim Roetman - 6 reacties

Arla heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. De Scandinavische coöperatie heeft als doel om in 2050 CO2-neutraal te werken. In de komende 10 jaar moet de uitstoot met 30% dalen.

Met de doelstellingen wil Arla aan het Klimaatakkoord van Parijs voldoen, die is ondertekend door 174 landen. Arla heeft de klimaatbelasting van de productie doorberekend en daaruit blijkt dat elke liter van de melk voor 1,15 kilo CO2 zorgt. Hierbij is zowel gekeken naar het melkveebedrijf als naar de uitstoot in de verwerking.

Dalende uitstoot
Arla heeft sinds 2013 bijna 700 melkveebedrijven onderzocht en op die bedrijven ook aanbevelingen gedaan voor CO2-reductie. De uitstoot daalt overigens al geruime tijd, zo meldt het bedrijf. Sinds 2005 daalde de CO2-uitstoot van het transport, de verwerking en de verpakking bij Arla met 22%. Ook de melkveehouders van Arla hebben een afname in de CO2-uitstoot gerealiseerd: 1 liter melk zorgt nu voor 24% minder CO2-uitstoot dan in 2005.

In veel gevallen zorgden deze maatregelen ook voor kostenbesparing. In 2018 heeft Arla een database opgezet waarin 96% van de melkplas wordt gemonitord. De volgende stap is om deze data te koppelen aan de CO2-uitstoot. De melkveehouders die gegevens beschikbaar stellen, krijgen een premie bovenop de melkprijs. 

Methaanuitstoot verminderen 
De zuivelcoöperatie wil ook de methaanuitstoot verlagen, onder meer via de voersamenstelling. Aangezien methaan bij de vertering van het voer ontstaat, is het onmogelijk om dit proces te stoppen. Daarentegen zijn er wel voersoorten die voor meer of minder uitstoot zorgen. Op dat gebied ziet Arla mogelijkheden tot methaanreductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Schraar 11 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881635/arla-boer-moet-in-2050-klimaatneutraal-zijn]Arla-boer moet in 2050 klimaatneutraal zijn[/url]
Als je de vastlegging in voedergewassen meetelt is de melkveehouderij al een heel eind klimaatneutraal. Het eenzijdig tellen van de methaanuitstoot, welke binnen 12 jaar wordt omgezet in CO2, wat weer door de voedergewassen opgenomen wordt, zonder vervolgens de vastlegging te verrekenen slaat nergens op.
Nog zonnepanelen voor de elektriciteit en tractors die op waterstof rijden en we zijn een heel eind klaar.
Abonnee
Jan 11 Maart 2019
Hopelijk is er dan nog een melkveehouder over in Nederland.
Abonnee
Bertje 11 Maart 2019
De oorlog kan nog zo erg zijn, maar er blijven soldaten over, dus laat je niet kisten, wat we moeten doen is als eerste tak CO2 neutraal te zijn, dan laten ze de landbouw misschien eens met rust. Met een beetje wil en gezond verstand kunnen wij dat realiseren. Waar een weg is, is een wil
vlaming 11 Maart 2019
@ Bertje
Zolang er overvloedig en voor een spotprijs voedsel in de rekken ligt gaan ze de landbouw nooit met rust laten. Dierenwelzijn, voedselveiligheid, natuur en milieu,... het gaat altijd wel iets zijn voor die groene rakkers.
Ton Westgeest 11 Maart 2019
Daarom is het goed dat we de STAF hebben, toch voor elkaar gekregen dat er een website op zwart is gezet.....
True Food Price Coalition, Vitens, WUR, Universiteit Twente en PBl gewoon stuk voor stuk aanpakken als ze met fake cijfers komen. Dat is het enige wat helpt
dirk 11 Maart 2019
Dus arla heft zich in 2050 op als er geen enkele boer zin heeft om naar hun pijpen te dansen? Ga lekker zelf dag en nacht klaar staan voor een hongerloontje.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden