Shutterstock

Nieuws Melkprijzen

Ierse melkveehouders woest om lagere melkprijs

15 April 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Het idee van de Ierse zuivelcoöperaties Glanbia en Lakeland Dairies om de melkprijs te verlagen, is in verkeerde aarde gevallen bij de melkveehouders van de bedrijven.

Zuivelaar Glanbia, die met A-ware een kaasfabriek in Ierland bouwt, verlaagde de melkprijs voor maart met €0,01 tot 30,50 eurocent per liter melk (inclusief btw, bij 3,6% vet en 3,3% eiwit). Lakeland Dairies had een vergelijkbare verlaging doorgevoerd. Opvallend detail is dat Glanbia in februari nog bijna bovenaan de LTO-melkprijsvergelijking stond.

Onjuiste beslissing
De lagere melkprijzen van de zuivelaars wekken woede op bij de leveranciers van de zuivelverwerkers. Tom Phelan, voorzitter van de Irish Farmers Association (IFA) spreekt van een onjuiste beslissing die nadelig uitpakt voor melkveehouders. "Door de voorjaarswerkzaamheden breekt voor melkveehouders een dure periode aan, terwijl de productiekosten sowieso al zijn opgelopen." De liquiditeitspositie van melkveehouders komt volgens Phelan nu in gevaar.

In de Ierse media reageert Martin Keane, de voorzitter van Glanbia, op de lagere melkprijs. Volgens hem is deze verlaging wel degelijk op zijn plek. Hoewel de wereldwijde productie lager uitpakt dan in dezelfde periode vorig jaar, ziet Keane meerdere oorzaken die de zuivelmarkt (potentieel) onder druk zetten. Hij noemt onder meer de handelsoorlog, de brexit, de oplopende olieprijzen en de lagere economische groei in diverse delen van de wereld.

Ierse melkproductie fors hoger 
Waarschijnlijk speelt de ruime melkaanvoer in Ierland op de achtergrond ook mee, al benoemt Keane dit niet. Bij sommige melkfabrieken lag de aanvoer in het eerste kwartaal van 2019 namelijk bijna 15% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat de Ierse melkproductie dit jaar uitkomt op 8 miljard liter. Dat is ruim boven de doelstelling die een aantal jaar geleden voor 2020 is geformuleerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Ton Westgeest 15 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882084/ierse-melkveehouders-woest-om-lagere-melkprijs]Ierse melkveehouders woest om lagere melkprijs[/url]
Dat heet marktwerking...
15% meer melk en dan een hogere melkprijs, ja dat willen we allemaal wel! Maar is natuurlijk niet realistisch en komt vooral doordat het een eiland is.
De Polen hebben ook 15% meer melk, maar die zitten op het vaste land daardoor is het makkelijker voor FC om een beetje melk voor weinig te gaan halen....
En dat heet dan ook marktwerking!
Jb 15 April 2019
Zal Campina ook in polen melk halen biologische melk zeker of planetproof .?
peter 16 April 2019
Campina gaat waar de melk het goedkoopste is en heeft schijt aan haar eigen leden deze melk is namelijk veel te duur om hun winst hoog te houden vandaar alle extra regels die rfc introduceert !!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden