Shutterstock

Nieuws Zuivelmarkt

Ierse melkaanvoer zit nu al op doelstelling voor 2020

4 Februari 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Het loslaten van het Europese melkquotum op 1 april 2015 was bevrijdend voor de Ierse zuivelsector, want de productie nam daarna zienderogen toe. In 2018 bedroeg de melkaanvoer 7,5 miljard liter en daarmee is de doelstelling voor 2020 lang en breed gehaald.

Vriend en vijand verbaast zich over het tempo waarmee de Ierse melkaanvoer toeneemt. In december 2018 bedroeg de productie 253.000 ton, wat bijna 25% meer is dan dezelfde maand in 2017. De 18.000 Ierse melkveehouders produceerden over 2018 ongeveer 7,5 miljard liter, wat 4,3% meer is dan in 2017. Ierland is daarmee 1 van de weinige Europese landen die vorig jaar substantieel meer liters melk produceerde.

Sinds het loslaten van het melkquotum toont de Ierse aanvoer duidelijk een groei. De doelstelling was dat de productie in 2020 met 50% zou zijn gegroeid, ten opzichte van het gemiddelde tussen 2007 en 2009. Nu blijkt dat die doelstelling afgelopen jaar al is behaald. In die zin is het niet vreemd dat A-ware juist Ierland heeft uitgekozen om te kunnen groeien.

Boost voor economie
In het verlengde van de melkveehouderij, neemt ook de capaciteit van de zuivelverwerking toe. De Ierse zuivelanalist Pat Dillon verwacht dat de zuivelsector de laatste jaren zo’n €1,6 miljard heeft geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit. Hij zegt dat de investeringen een boost zijn voor de landelijke economie.

De groeiende verwerkingscapaciteit is ook te zien in de statistieken. Zo steeg de boterproductie in december met ruim 15% tot 11.400 ton, terwijl kaasproductie bijna 20% hoger was (5.000 ton). Dillon zegt tevens dat de investeringen in de zuivelsector extra inkomen genereren, want de liters melk leverden tegen de huidige melkprijzen de laatste jaren circa €800 miljoen extra op.

Groeiende milieudruk
De toename in de productie maakt dat er meer aandacht komt voor de milieudruk. Dillon sluit dan ook niet uit de Ierse minister van Milieu met maatregelen komt om landbouwemissies te beteugelen. De minister van Landbouw heeft al gezegd dat de zuivelsector de groeiende milieudruk niet kan negeren. Hij roept daarom op tot verdere verduurzaming van de Ierse melkveehouderij.

Ondanks de groeiende aandacht voor het milieu is de verwachting dat de groeiende melkproductie dit jaar doorzet. Zo verwacht Glanbia, de grootste melkverwerker van het land, een productietoename van 5%. Dat komt neer op 120.000 ton extra melk. Ook de andere grote spelers (Dairygold, Kerry Group en Lakeland Dairies) voorzien dikke plussen in de melkproductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
schoenmakers1 4 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881242/ierse-melkaanvoer-zit-nu-al-op-doelstelling-voor-2020]Ierse melkaanvoer zit nu al op doelstelling voor 2020[/url]
knap wat die ieren presteren
jan halewyck 4 Februari 2019
Groei is planmatig en goed voorbereid (eerst meer begrazingsoppervlakte, dan meer koeien). In Quotumtijd volledig gegaan voor puur melken op gras en KV minimaliseren, zo aantal koeien laten uitbreiden tegen einde van melkquotumtijd. Verschillende Ierse melkveehouders zetten ook hun koeien in blok droog eens quotum bijna vol in 2013 en 2014, soms al begin oktober. Eens quotum er af wel weer KV gevoederd, en droogstand minimaliseren, ... en hop je hebt snel meer melk
Jb 5 Februari 2019
Kunnen wij ook alleen zijn we gekort op een hoop belangrijke zaken weet eigenlijk niet wat voor mest wet hun hebben of ze een goede melkprijs krijgen enz ze mogen dit nieuws wel van wat meer informatie voorzien. hoor nooit iemand over emigreren naar Ierland .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Fors meer melk in Australië, krimp in Nieuw-Zeeland

Nieuws Melk

Amerikaanse melkaanvoer lager van start in 2024

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden