Shutterstock

Nieuws Zuivel

Kaasnotering maakt comeback door DCA

30 April 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Circa 20 jaar na het verdwijnen van de kaasnotering in Leeuwarden, start DCA-Markets donderdag 2 mei met een nieuwe foliekaasnotering voor Gouda en Edam. Deze notering wordt elke donderdag samengesteld en gepubliceerd, samen met de DCA-noteringen voor magere melkconcentraat, room en spotmelk.

"Deze zuivelnoteringen zijn belangrijke benchmarks voor partijen in de sector", zo zegt René van ’t Riet van DCA-Markets. De noteringen bieden volgens hem inzicht en informatie over de fysieke handel. De noteringen voor spotmelk, room en magere melkconcentraat zijn steeds vaker een maatstaf voor partijen om onderling prijsafspraken op te maken. "Door vraag vanuit de sector heeft DCA-Markets daarom besloten van 2 mei te starten met een notering voor hoogvocht Foliekaas Edam en Gouda."

Specificaties en werkwijze
Het gaat om snijdbare foliekaas, zonder kleurstof, gemaakt van koemelk in Euroblok 15 kilo en vacuüm in folie verpakt. Daarnaast geldt: afhalen binnen 1 maand, af Nederlandse of Duitse fabriek (bestemming Europa), bij verladen minimaal 4 tot maximaal 6 weken gerijpt en minimaal 6 maanden houdbaar.

Om de kaasnoteringen samen te stellen, benadert DCA-Markets iedere donderdag een panel met contribuanten. Dit panel bestaat momenteel nog overwegend uit handelaren. Zij geven anoniem een prijs op, waarop zij de betreffende week hebben gehandeld. Op basis daarvan berekent het prijsrapporteringsysteem van DCA-Markets een gemiddelde prijs.

De prijzen die te veel afwijken van het gemiddelde worden volgens een standaard protocol geëlimineerd. De noteringen worden elke donderdag rond 16:30 uur op Boerenbusiness gepubliceerd, inclusief een korte toelichting en het aantal waarnemingen.

Schaduwperiode in april
Sinds april worden de foliekaasnoteringen voor Gouda en Edam al op de achtergrond samengesteld. Volgens Van ’t Riet hebben de noteringen de eerste meters gemaakt. "Dat hebben we bewust gedaan om vanaf 1 mei goed gefundeerd van start te kunnen gaan."

In de afgelopen weken pluste de notering voor Gouda met €0,12 tot €2,85 per kilo (af fabriek) in week 17. In diezelfde periode steeg de notering van Edam eveneens met €0,12 naar €2,79 per kilo. Daarmee onderstrepen de beide noteringen de opwaartse lijn op de kaasmarkt.

Van ’t Riet laat weten dat DCA-Markets in de toekomst mogelijk ook met een notering voor Cheddar, mozzarella en laagvocht foliekaas komt. "Dit is afhankelijk van de vraag uit de markt." Naast zuivelnoteringen maakt DCA-Markets ook noteringen voor onder meer aardappelen, peen, varkens, biggen, fosfaatrechten en mest. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
rik loeters 30 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882279/kaasnotering-maakt-comeback-door-dca]Kaasnotering maakt comeback door DCA[/url]
ik denk dat de prijs voor Edam in Uw artikel niet klopt (zal hooguit 10ct afwijken van de Gouda prijs. Succes met uw notering / mvgr Rik
Abonnee
melkert 30 April 2019
Kijk hier hebben we wat aan!
Abonnee
Wouter Baan 30 April 2019
Beste Rik,

Dank voor je support! De fout is intussen aangepast. Zie grafiek voor het juiste prijsverloop.

Groet,
Wouter Baan
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Zuivelbusiness

Vloeibare zuivel in cyclus hete en koude baden

Analyse Zuivelbusiness

Melkvet winnaar op meest positieve zuivelmarkt

Analyse Zuivelbusiness

Overtuiging mist nog in oplopende zuivelmarkt

Analyse Zuivel Business

Kleine opkikkers handel, nog niet voor hele markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden